Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нарине Абгарян гостува на 50-ия "Панаир на книгата"

Акцент в Софийския литературен фестивал ще бъдат скандинавските автори

13 Ноем. 2023
Нарине Абгарян

Обичаната арменска писателка Нарине Абгарян ще бъде сред гостите на Софийския международен литературен фестивал. Авторката на "Три ябълки паднаха от небето", "Манюна" и "Симон" ще се срещне с българските си почитатели в 11-ото издание на форума, който се провежда паралелно с 50-ия юбилеен брой на Международния панаир на книгата в София (5-10 декември).

Това е най-голямото по мащаб изложение в София досега, а участниците са над 170, посочи пред БТА председателят на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева.

"Тази година ще отбележим важно юбилейно издание на Международния панаир на книгата – измина половин век от стартирането му  - 50 години, в които, създавайки истории, ние самите писахме история. История, в която всеки ден се борихме за популяризирането на литературата, за достигането на книгите до хората, за разпространяването на смисъла и за поощряване на грамотността“, споделя още тя. 

Сред чуждестранните автори, които ще гостуват на литературния фестивал, са и Анете Биерфелт (Дания), Селя Ахава (Финландия), Атле Нес (Норвегия), Агустина Бастерика (Аржентина), Егил Бяртнасон (Исландия), Ирса Сигурдардотир (Исландия), Йя Йенберг (Швеция), Макс Сеек (Финландия). Тематичен акцент е скандинавската литература.

Сред гостите ще бъде и Лейли Слимани - председател на журито, което присъди международния "Букър" на Георги Господинов. Тя ще разговаря с Господинов пред българската публика, но освен нейната оценка за "Времеубежище" ще имаме възможност да научим повече за писането на самата Слимани, която е едно от най-интересните имена в съвременната френскоезична литература, носителка е на "Гонкур", рекордьорка по продажби, човек с ясна гражданска позиция. В София ще пристигне и Дача Мараини - носителка е на най-престижната италианска награда "Стрега", спътничка на Алберто Моравия, приятелка на Пазолини. Пред българската публика тя ще говори за личните си истории с някои от знаковите имена на италианската култура.

Сайтът "Площад Славейков" съобщи, че издателите на тазгодишния нобелист Юн Фосе в България - "Лист", са преговаряли за негова визита, но норвежецът е отказал да пътува. Съгласен е бил на онлайн участие, каквито (за разлика от пандемичните години) в тазгодишното издание на Панаира няма да има. Но всички тези разговори са се състояли преди октомври, когато той спечели Нобеловата награда. "За съжаление след като взе Нобел, това едва ли ще се случи. В близко бъдеще е невъзможно дори онлайн интервю с Юн Фосе за българска медия, както предложихме", разказва пред сайта Гергана Димитрова, главен редактор на "Лист".