Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 90 Джон Уилямс (не) спира да пише филмова музика

"Индиана Джоунс 5" вероятно ще е последният му саундтрак

24 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС
Джон Уилямс и Стивън Спилбърг

След като повече от шест десетилетия очарова почитателите на киното със своите творби, легендарният американски композитор, диригент и пианист Джон Уилямс вероятно за последен път пише филмова музика. "Индиана Джоунс 5" вероятно ще бъде последният филм, чиято музика композира, заяви пред АП 90-годишният автор. 

"В момента работя над "Индиана Джоунс 5", за който мисля, че по-младият от мен Харисън Форд каза, че ще е неговият последен филм. Така че си помислих: Ако Харисън може да го направи, тогава може би и аз мога", споделя Джон Уилямс. Но макар че навърши 90 години през февруари, ветеранът не е абсолютно сигурен, че е готов за пенсия: "Не искам категорично да бъда отписван от всякаква активност", казва той. Вместо да създава филмова музика, композиторът иска да се посвети на страстта си към концертната, в това число да пише концерти за пиано за отличения с "Грами" американски класически пианист Емануел Акс.

Джон Уилямс е композирал музиката за над 100 филма, сред които "Междузвездни войни", поредицата за Хари Потър, "Челюсти", "Джурасик парк", "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Супермен", "Индиана Джоунс".

Режисьорът Стивън Спилбърг описва Уилямс, който има пет награди "Оскар" от 52 номининации и е носител на 25 награди "Грами", като човека с най-съществен принос за успеха му на неговите филми. "Без Джон Уилямс велосипедите всъщност не летят", казва Спилбърг, намеквайки за легендарната сцена от "Извънземното". Той често си сътрудничи с легендарния композитор, откакто го кани на среща за обяд през 1972 г. 

Уилямс разказва, че всеки филм от поредицата "Междузвездни войни", например, изисква шест месеца работа, което по думите му на този етап от живота е "дълъг ангажимент". Но той отчита също, че работата през целия живот му е дала "способността да диша и да живее".

Смята се, че по изключителни филмови постижения Джон Уилямс отстъпва единствено на легендарния аниматор и процудент Уолт Дисни. Милиарди почитатели на киното по света могат да разпознаят тематичната мелодия на "Челюсти" или прочутия "Имперски марш" от "Междузвездни войни". "Казаха ми, че музиката се свири по цял свят", споделя композиторът. "Какво може да бъде по-удовлетворяващо от това?"

This music is Darth Vader's theme, also known as "The Imperial March"

"Индиана Джоунс 5" - първият филм от поредицата, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, ще излезе на екран през юни 2023 г.