facebook
twitter

Култура

"Мистерията на българските гласове" пое на европейско турне

Лиза Джерард ще се присъедини към хора на 1 юни в Барселона
450
"Мистерията на българските гласове"

Прочутият български женски хор "Мистерията на българските гласове" тръгва на поредното си турне зад граница. Началото бе снощи в Кутанс, Франция, където певиците бяха част от програмата на 38-ия джаз фестивал Jazz Sous Les Pommiers. Организаторите му определиха участието на българките като едно от безспорните събития на фестивала, където тази година участват още имена като Джошуа Редман и Рон Картър.

От Франция съставът отлита за Испания, където на 1 юни в Барселона ще излезе на сцената един от най-влиятелните испански музикални фестивали Primavera Sound. В столицата на Каталуня към хористките ще се присъедини и австралийката Лиза Джерард. Сред другите изпълнители на феста са тазгодишната носителка на "Грами" Карди Би, Ерика Баду, Тейм Импала.

Следват концерти в Порто, Лисабон, Брага, както и в "Куин Елизабет Хол" в Лондон. Лондонското участие на 7 юни е второто за състава в столицата на Великобритания за тази година. Турнето завършва с три концерта в Полша - Варшава, Вроцлав и Шчечин.

Обиколката на "Мистерията на българските гласове" представя материала от новия им албум BooCheeMish, издаден през май 2018 г. Той е първият с нови записи на хора от 25 години насам и е създаден в сътрудничество с Лиза Джерард ("Дед кен денс", "Златен глобус" за музиката към "Гладиатор" заедно с Ханс Цимер) и композитора Петър Дундаков. Миксът между традиционен български фолклор, електронни елементи, инструменти на живо (сред които кавал, гъдулка, китара и контрабас) и бийтбокс се оказва изключително успешен. Публиката по света приема ентусиазирано смелия експеримент, зад който стои продуцентката Бояна Бункова и "Шуберт Мюзик Пъблишинг". 

Първоначалните опасения как ще се приеме новаторският проект вече са зад гърба. "След като преживяхме изцяло позитивната реакция на зрители в Германия, Швейцария, Полша, Франция, Италия и Холандия, гледаме смело напред. Готови сме за нови предизвикателства. В това отношение много ни помагат самият хор и неговият диригент Дора Христова", споделя Бункова.

Повече от 30 години продължава триумфалният поход на "мистериозните" български гласове под това име, дадено им от швейцарския продуцент Марсел Селие през 80-те години на XX век. 2019 г. започна за "Мистерията на българските гласове" в Лондон, продължи с участие в Пловдив със симфоничен оркестър и две оперни изпълнителки, и с гостувания в "Концертгебау" - Амстердам и в Айндховен (Холандия). Последваха нови три участия на хора в България - в зала 1 на НДК в София, в Търговище и Лом.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2050 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1123 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1569 6

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

? ?? ???

Седем с един...

Хубава новина?!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×