Медия без
политическа реклама

Идва синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове“

Универсалният музикант Александър Селие ще демонстрира уменията си на екзотични инструменти като калимба, укулеле, лист от роза и...туба за вода

25 Ноем. 2022
Селие-младши владее десетки инструменти - и класически, и съвсем причудливи.
Селие-младши владее десетки инструменти - и класически, и съвсем причудливи.

Мултиинструменталистът Александър Селие ще изнесе своя първи концерт в София на 1 декември. Синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове" Марсел Селие ще свири с двама български музиканти, съобщават организаторите.

Музикантът, композитор и изпълнител ще се представи в изцяло обновената камерна зала „БИАД“. Селие-син ще демонстрира уменията си на различни инструменти като пиано, келтски флейти, фуяра, пан флейта, калимба, хармоника, дудук, укулеле, челюстна арфа, кларинет, както и на лист от роза и туба за вода. Специални участници в събитието са българските музиканти Христина Белева (гъдулка) и Костадин Генчев (кавал). 

Александър Селие е роден в Лозана, в семейството на прочутия швейцарец Марсел Селие, откривател на магията на нашия фолклор и автор на поредица от радиопредавания, дала името на хора „Мистерията на българските гласове“. Александър израства в среда, обагрена от традиционната и циганската музика, с които баща му се сближава в Източна Европа. Александър е на 14, когато се влюбва в джаз пианото и импровизацията благодарение на Франсоа Линдеман и продължава обучението си в консерваторията в Лозана при Кристиан Фавр. От 1982 г. свири в различни формации и композира музика за танци, театър, разкази и кино. 

Селие-младши предприема няколко пътувания до Африка, Бразилия, Карибите, Луизиана и Източна Европа. От тази негова страст се ражда книга CD за перкусиите и за музикалния живот на Буркина Фасо. От Тринидад пък си донася стоманен тиган, който включва в своите композиции и импровизации. 

Александър Селие често свири с друг мултиинструменталист, Жан Дюпере. Тяхното сътрудничество е увековечено в два от общо 17-те компактдиска с авторски композиции, които Селие е издал: Voyage au bout des notes и Opus 2004 – запис на живо в L’Esprit Frappeur. 

Селие-син разработва различни проекти с музиканти като Йон Миу, Антоан Оберсън, Аник Роди, Мария де ла Пас, Уилям Фиеро, Орели Тропе, Еван Кристофър, Андре-Даниел Мейлан, Оливие Гросклод, Семира Азад, Сирил Регамей.

Още по темата