Quantcast

Медия без
политическа реклама

Медуза с главата на Персей стана символ на #MeToo

Тя бе поставена точно срещу съда в Ню Йорк, където Уайнстийн бе наказан за част от сексуалните си престъпления

14 Окт. 2020
TWITTER
Лучано Гарбати, „Медуза с главата на Персей“

Бронзова скулптура на Лучано Гарбати, наречена „Медуза с главата на Персей“ беше поставена  във вторник в Манхатън срещу сградата на наказателния съд, изпратил Харви Уайнстийн в затвора, съобщи „Ню Йорк таймс“. Творбата преобръща с главата надолу мита за древногръцкия герой и изображенията му от времената преди появата на феминизма и #MeToo.

Според митологията добре оборудваният с огледален щит, шапка-невидимка и крилати сандали Персей убива горгоната Медуза. Досега Персей най-често е изобразяван гол, с вдигнат триумфално меч и главата на Медуза в другата ръка или обратното. Сега от героя е останала само главата му, при това в ръката на Медуза, а и мечът е в нея.

Лучано Гарбати, аржентински художник с италиански корени, се вдъхновил от бронза от XVI век „Персей с главата на Медуза“ на Бенвенуто Челини. В това произведение голият полубог държи главата на Медуза за косите (всъщност за змиите). Целта на Гарбати е била да направи скулптура, с която да преобърне историята, като представи гледната точка на Медуза, която всъщност е жертва, и разкрие жената зад чудовището.

От вчера скулптурата на Гарбати е поставена в парк в Манхатън, точно срещу сградата на съда, където Харви Уайнстийн, главният „вдъхновител“ за #MeToo беше осъден за част от сексуалните си престъпления и изпратен за дълго в затвора. А скулптурата бе преосмислена като символ на триумфа на справедливостта за жертвите на сексуално насилие (но с малко объркани послания).

Някои наблюдатели в социалните мрежи се възмутиха, че произведението е създадено от мъж, а други се запитаха защо в творба, предназначена да олицетворява борбата срещу сексуалното насилие, Медуза носи главата на Персей, който не е упражнил срещу нея сексуално насилие (а само я е убил)? Както знаят всички, които са се интересували от този случай, Медуза е била изнасилена от Посейдон в храма на Атина Палада. Гарбати също отбелязва този митичен факт в заявлението си до комисията за Парково изкуство. 

Атина е разгневена, но все пак Посейдон ѝ бил по-близък и тя насочила гнева си към Медуза, превръщайки косите ѝ в змийско гнездо.  В заявлението се посочва, че от хилядолетия на жените се внушава, че ако бъдат изнасилени, това е по тяхна вина. Митът ни учи още, мъжете с власт и връзки се измъкват безнаказано и на справедливост не може да се разчита.

Ако някои от възмутените по различни причини от новия символ на #MeToo не се организират за поредното нападение над американски паметник, по план Медуза ще остане в манхатънския парк срещу сградата на съда до началото на април 2021 г.

Още по темата