Медия без
политическа реклама

Лувърът отваря след 4 месеца - с маркировка пред Мона Лиза

05 Юли 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Това е обичайната гледка пред "Мона Лиза" в Лувъра, когато няма коронавирус. Сега залата с най-прочутата картина в света няма да изглежда така - поставена е маркировка за социална дистанция между посетителите.

Най-посещаваният музей в света - Лувърът в Париж, отваря врати в понеделник. Той остана заключен в продължение на почти 4 месеца, след като коронавирусната пандемия го затвори на 13 март. Това е довело до загуби от над 40 милиона евро за периода, заяви директорът на музея Жан-Люк Мартинес. 

На 6 юли ще бъдат отворени за публика 70 процента от публичните площи на музея - общо 45 000 квадратни метра, изпълнени с изкуство от цял свят. Посетителите ще трябва да се съобразят с редица ограничения - те трябва да носят маски, няма да функционират обекти за продажба на храни и напитки и няма да могат да ползват гардероб. Освен това ще трябва да спазват определени маршрути при придвижването си през музея. 

Маркирани са и позиции пред Мона Лиза - където туристите рутинно позират за селфи - за да се осигури социална дистанция.

През миналата година Лувърът е посетен от над 10 милиона души, като три четвърти от тях бяха чуждестранни туристи. "Загубихме 80 процента от посетителите си. Седемдесет и пет процента от тях са чужденци", каза Мартинес. „В най-добрия случай ще видим 20 до 30 процента от броя им, регистриран миналото лято - най-много между 4 000 и 10 000 посетители на ден.“ Франция внася 100 милиона евро в годишния бюджет на Лувъра от 250 милиона евро. Остатъкът музеят трябва да компенсира от приходите си от продажба на билети, уточняват експерти.

Все пак има и добри новини - по време на карантината през пролетта Лувърът засили виртуалното си присъствие. Мартинес заяви, че сега той е най-разглежданият музей и в Инстаграм - с над 4 милиона последователи. Директорът планира обновяване на музея преди 2024 г., когато Париж е домакин на Олимпийските игри.