Медия без
политическа реклама

Културата си иска парите от хазарта

10 Юни 2020
В други страни приходите от хазарт са устойчив механизъм за допълнителна подкрепа на културния бранш.
Снимка: Архив
В други страни приходите от хазарт са устойчив механизъм за допълнителна подкрепа на културния бранш.

Възбудената политическа активност по адрес на Закона за хазарта - първо Валери Симеонов поиска той да бъде спрян навсякъде, освен в петзвездните хотели и курорти, а ден по-късно ГЕРБ отвърна на удара с предложение за Държавна агенция по хазарта и други нововъведения, се отрази и на културния сектор. Много широк кръг независими творци у нас - от областта на кино, театър, танц, музика и мн. други, подписа и изпрати открито писмо, в което настоява за 10-те процента отчисления от приходите от хазарта, предвидени за фонд "Култура". 

Според внесения от ГЕРБ законопроект от 5 юни се предвижда да бъдат отменени няколко текста в Закона за хазарта и Закона за меценатството, които са в подкрепа на културния сектор, но не са прилагани до този момент.

Става дума за неработещ член от Закона за хазарта, приет през 2014 г., който предвижда отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерство на културата. Поради липса на създаден подзаконов механизъм за приложението му обаче той така и не влиза в действие за шест години, поради което в новия законопроект е мълчаливо отменен. 

В същото време в програмата за управление на правителството на Република България за 2017-2021 г. е записано: 
"Цел 134: Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд "Култура".
Мярка 512: Разработване на проекти на ЗИД на Закона за хазарта и ЗИД на Закона за закрила и развитие на културата.
Мярка 513: Одобряване от Министерски съвет на ЗИД на Закона за хазарта и ЗИД на Закона за закрила и развитие на културата.
Мярка 514: Промяна на законовата уредба, включително формирането на приходите и финансирането на дейностите на Национален фонд "Култура", в съответствие с общите правила на публичните финанси. Това припомня Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерваторията на икономика на културата и един от инициаторите на писмото.

С новите законодателни предложения се предлага отпадане на още една опция за финансиране на културата чрез приходи от залагания, чрез промени в Закона за меценатството.

Културните дейци припомнят, че механизмът за подкрепа на културния сектор чрез приходите от хазарта е широко разпространен в Европа модел. "Арт лотарията и отчисленията от хазарта представляват дългогодишен успешен финансов механизъм за допълнително финансиране на културния сектор в страните от Европейския съюз. Осигуряват устойчивост на културните политики и участниците в културните процеси. В условията на криза, каквато по същество е настоящата глобална пандемия – служат като допълващ източник или своеобразен буфер за финансиране на културните дейности", се казва още в писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на културата Боил Банов и председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Сред подписалите са Съюзът на българските филмови дейци чрез своя председател Милко Лазаров, както и представители на Българска асоциация на режисьорите, Асоциация на филмовите продуценти, Фондация „ЕДНО за култура и изкуства, Дерида денс център, "София филм фест", "Брас асоциация", Театър "Корсар", фондация "Йордан Камджалов" и мн. др. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата