Quantcast
Кристомания в София преди триумфа в Париж | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кристомания в София преди триумфа в Париж

Световноизвестният артист никога не се е радвал на такъв интерес в родината си приживе
889
 Волфганг Фолц ©
"Опакованият Райхстаг", Берлин, 1971-1995

За почитателите на Кристо, родения в България световно известен  художник, този септември се превръща в май! Дни преди посмъртното откриване в Париж на последната му работа, "Опакованата Триумфална арка", в София могат да се видят повече негови постери, рисунки, колажи, снимки на най-прочутите произведения (които създава със съпругата и творческа партньорка Жан-Клод), изложби, специални издания, лекции, филми, образователна програма… Това и само част от събитията, включени в проекта на Столична община почит на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод.

Докато до официалното откриване на последния проект на артистичното дуо в сърцето на Париж остават три дни, на различни места в София ще се срещаме с творбите им, ще говорим за тях, ще честваме работата им и приноса в световното културно наследство, което оставиха след себе си и ще се опитваме да разберем съвременното изкуство — повече от когато и да е досега.

През по-голямата част от тези години, в които Кристо и Жан-Клод изумяваха света, представянето им в България беше фрагментарно и спорадично, понякога дори спорно, а преди 1990-а въобще нямаше такова. Първата голяма изложба на двамата художници в у нас стана факт чак през 2015 г. — в Софийската градска художествена галерия с прякото участие на Кристо и със съдействието на екип на художника, по повод 80-годишнината му. 

В момента, без да броим няколкото студентски портрета и подписани постери, които са част от постоянната експозиция на Националната галерия "Квадрат 500", работи на Кристо могат да се видят на поне 4 места в София.

Най-интересна за широката публика е откритата на 8 септември в СГХГ изложба, наречена „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“, вдъхновена от предстоящото откриване на „Опакованата Триумфална арка. Проект за Париж“. Строго погледнато изложбата не е на Кристо, а на фотографа Волфганг Фолц, но той се е превърнал се в неоделима част от делото на Явашев и Жан-Клод. 

На партерния етаж са разположени  47 великолепни снимки, повечето цветни и голямоформатни на осъществените им проекти, но и задкулисни черно-бели на двамата артисти в работни моменти. Те показват  творчество на артистите така, както не сме го виждали досега. Размерът има значение, особено при представянето на толкова мащабни произведения. На едната дълга стена в по-малката зала текстове и по-малки снимки разказват хронологично за творческия им път.

Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на тяхната работа от 1971 г. Той е и директор на някои от най-големите им проекти, като „Опакованият Райхстаг“, а сътрудничеството им довело до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят. Посетителите на изложбата могат да си купят богато илюстриран  каталог с текстове и снимки за 50 лв., както и луксозен албум с два пъти повече снимки на двойна цена, но без текстове.

Изложбата, която ще остане в СГХГ до 7 ноември, е част от проекта на Столична община "Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла". Част от същия проект са и двете експозиции на открито — от 2 до 15 септември в Градската градина и от 7 до 24 септември в градината “Кристал”  са изложени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват творческото развитие на дуото. Там има малък проблем, който е по-голям на „Кристал“ — прозрачният материал, покриващ постерите, се е нагънал под влияние на атмосферните условия и в комбинация с отраженията затруднява разглеждането.

Два дни след Градската галерия бе открита още една, малко по-различни експозиция. От 10 септември до 6 октомври във "Виваком арт хол" на ул. "Оборище" 5 посетителите могат да видят селекция от оригинални литографии, ръчно подписани от покойния артист. В големия салон са подредени 13 нови офсетови литографии от най-емблематичните проекти на Кристо и Жан-Клод, пристигнали специално за тази изложба. Те със сигурност ще предизвикат интереса на колекционерите, защото се продават (цените не са публично обявени).

В по-малката зала могат да се видят произведения и снимки с акцент върху живота и работата на един от най-изтъкнатите автори на съвременно изкуство през посредните 50 години. Те са изпратени от Кристо за участие във фестивала "Процес - пространство" в Балчик,  обясни арт директорът на галерията Деница Гергова. На 18 септември, петък — деня на откриването на “Опакованата Триумфалната арка”– събитието в Париж ще бъде излъчвано на живо в галерията на "Оборище" 5.

Акценти в програмата ще бъдат лекциите на Софи Дюпле, главен уредник в центъра Помпиду, изследовател на работата на Кристо и Жан-Клод, кураторът на изложбата в СГХГ Матиас Коденберг и художникът Лъчезар Бояджиев. В културно-образователната програма с цел да представят работата им на достъпен език и да поставят начало на дискусия, ще се включат специалисти от фондация “Изкуство - Дела и Документи" (обединение на куратори, чиято основна дейност е популяризиране на съвременното изкуство), Гьоте институт (с документален филм, който се показва в СГХГ) и Детска архитектурна работилница.

Междувременно Насимо, един от най-известните български графити художници, ще създаде мемориална стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветена на Кристо и Жан-Клод.

Още

60-годишната мечта на Кристо започва да се сбъдва

09.08.2021

729
Обърни, подуши, вкуси: най-необичайните изложби през 2021 г.

26.02.2021

510
Кристо се завръща в Габрово

23.02.2021

1454