Медия без
политическа реклама

Клинт Истууд (не) се пенсионира на 91 години

Отказът на легендата от киното всъщност е уклончив

20 Юли 2021
 Клинт Истууд през 2013 г.
EPA/BGNES
Клинт Истууд през 2013 г.

Легендата на седмото изкуство, американският актьор и режисьор Клинт Истууд, който неотдавна навърши 91 години, се оттегля от киното, съобщи БГНЕС. Като заслужена пенсия го разтълкуваха някои, но всъщност публикуваното в неделя вечерта послание на звездата от "Добрият, лошият и злият", "Мръсният Хари" и "Мостовете на Медисън" е малко уклончиво.

През 2008 г., след премиерата на "Гран Торино" Истууд заяви, че актьорската му кариера е приключила: вече е твърде стар, за да играе и оттук нататък само ще режисира. През 2012-а обаче отново застана пред камерите и оттогава е играл в 4 филма, макар че в много от своите режисьорски проекти не се появява на екран. 

В Туитър Истууд всъщност казва две неща - едното е, че "Времето лети", а второто, че „умението да остаряваш елегантно е много важен талант", но за него "вече е твърде късно“. Поставил е и колаж от 15 свои снимки в различни роли от последните 60 години. 

А дали Истууд наистина ще се пенсионира, предстои да видим, но вече пропусна няколко отлични възможности. Първо през 1992-а, след триумфа на "Непростимо", когато беше още 62-годишен младеж, втори път - след оскаровата фиеста за "Момиче за милион долара" през 2004 г., и трети път, след шумния успех на "Гран Торино" през 2008-а. Трите шанса за великолепни финали на богатата му кариера останаха неизползвани... и слава богу! От 1992-а до 2021-ва ветеранът направи още цели 21 филма. В момента той е сред най-възрастните активни режисьори, а и актьори в света.

В края на май, по повод 91-ия рожден ден на легендата, Variety писа "В един перфектен свят Клинт Истуд винаги ще е на 91 и никога няма да спре да прави филми."

Но дали Истууд е съгласен с изданието - предстои да се разберем.

 

 

Клинт Истууд, чийто род се простира назад до първите заселници от "Мейфлауър", е роден през 1930 г. в Сан Франциско. Работил е на бензиностанция с баща си, бил е дървосекач, спасител на плажа, пожарникар в стоманодобивна фабрика, чистач на басейни и т.н.

Започва да се снима в телевизионни филми и сериали в средата на 50-те, но десетина години по-късно се прехвърля на големия екран и има над 65 роли, вариращи от спагети уестърни, полицейски и криминални филми, до екшън комедии, драми и нео-уестърни. От 1971 г. започва да режисира. Затвърждава успеха си през през 1992 г., печелейки "Оскар" за най-добър режисьор и най-добър филм за "Непростимо".

Последният филм на Истууд, нео-уестърнът Cry Macho, в който той отново участва и от двете страни на камерата, ще дебютира по кината и и на HBO Max на 17 септември. 

Ключови думи:

Клинт Истууд, кино

Още по темата