facebook
twitter

Култура

Кино и джаз вървят ръка за ръка на фестивала In the Palace

Най-добрите късометражни филми директно влизат в надпреварата за номинация за "Оскар"
175
Филмът "Брак" на Слава Дойчева е българското предложение във фестивалната програма

Фестивалът за късометражно кино In the palace започва на 19 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна. До 26 септември любителите на кратката игрална и анимационна форма ще могат да се запознаят с продукцията на 144 кандидата от 41 държави в рамките на 16-ото издание на фестивала. 

Тазгодишната Варненската седмица за късометражно кино е първата, в която селекцията на журито за най-добри късометражен игрален и анимационен филм от международната селекция, както и големият победител ще влязат директно в борбата за номинация за наградите "Оскар". Наградите ще бъдат отсъдени от 12 знакови фигури на киното от България, Иран, Швейцария, Естония, Великобритания, Португалия, САЩ, Турция, Чехия. Освен прожекциите зрителите ще могат да вземат участие и в конференции, където да научат интересни факти "от кухнята" на индустрията. 

Фестивалната програма обаче излиза извън рамките на киното и ще ни покаже най-доброто от джаз сцената чрез съпровождащото  събитие Music Palace Fest. Шансоните на Вера Шандел и Ангел Заберски ще ни пренесат в романтичната Франция; тромпетистът Нейко Бодуров (NikBo) за първи път ще представи дебютния си албум; Орлин Павлов ще бъде в компанията на триото на Живко Петров, а варненците от La Migra ще представят албума си Seven Sacred Spaces в разширен състав и с нови джаз аранжименти благодарение на Нейко Бодуров (тромпет) и Венцеслав Марков (бас); музикантите от BG Vintage, проект на Михаил Йосифов, Вера Шандел и Елисавета Петрушева, ще закрият фестивала с музиката, създадена в периода на 20-те и 90-те години на ХХ век.

Всички концерти ще се проведат в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Билети могат да се закупят от касите на ФКЦ-Варна и в мрежата на Eventim.

Все още няма коментари

Още

“Златен глобус“ 2020: „Нетфликс“ окончателно превзема Холивуд
"Нетфликс" превзе "Златните глобуси"

10.12.2019

298
Как да се спуснем от ръба

Влез или се регистрирай за да коментираш

×