Медия без
политическа реклама

Кейт Уинслет обърна палачинката за Уди Алън и Полански

"Къде ми е бил акълът?!", пита реторично актрисата, доскоро защитавала обвинените в сексуално насилие режисьори

15 Септ. 2020
Кейт Уинслет съжалява, че е работила с Роман Полански и Уди Алън, въпреки че ги смята за изключителни режисьори.
Снимки EPA/БГНЕС
Кейт Уинслет съжалява, че е работила с Роман Полански и Уди Алън, въпреки че ги смята за изключителни режисьори.

Носителката на „Оскар“ Кейт Уинслет изрази съжалението си от работата с двама изтъкнати  режисьори, обвинени в сексуално насилие, в интервю за списание Vanity Fair. Актрисата работи за последно работи с Уди Алън през 2017 г. по филма “Въртележка” - и тогава защити работата си с него - а с Роман Полански през 2013 г., по филма “Касапница”. 

Алън е обвиняван в сексуално насилие от доведената си дъщеря Дилън Фароу и бившата си съпруга Миа Фароу. Той винаги е отричал твърденията им и никога не е бил обект на официално обвинение от властите.

Полански е с досие на сексуален насилник още от 1977-а, а миналата година срещу режисьора беше повдигнато и ново обвинение в изнасилване, което той категорично отрече. През 70-те режисьорът Полански признава за незаконен секс с непълнолетно лице като част от споразумение за смекчаване на вината, но по-късно избяга от САЩ поради опасенията, че тази сделка може да бъде отменена. В резултат на това той все още се издирва от американските власти по обвиненията, но продължава да живее и работи в Европа като беглец от правосъдието на САЩ.

В интервюто 44-годишната днес звезда от „Титаник”  отговаря на въпрос дали движението #MeToo е оказало влияние върху начина, по който тя вижда ролята на жените във филмите. С доста нецензурен език Уинслет спомена „Ammomite“ - новия филм, който тя в момента популяризира, преди да каже: „Животът е (----) кратък и бих искала да направя всичко възможно, когато става въпрос за даване на достоен пример на по-младите жени. Предаваме им доста (----) свят, така че бих искала да направя всичко по силите си, за да има почтеност". 

Тъкмо тогава Уинслет споменава Алън, 84 г., и Полански, 87 г., и двамата свързвани с обвинения в сексуално насилие над непълнолетни. „Сега звучи невероятно как тези мъже да са били толкова уважавани и възхвалявани във филмовата индустрия в продължение на десетилетия. Това е (----) позор - заяви Уинслет. - И аз трябва да поема отговорността си за това, че съм работила с тях. За съжаление не мога да върна времето назад, но мога да кажа как се чувствам“. 

Настоящето мнение на Уинслет се различава значително от това на друга от голяма звезда, работила с Уди Алън. В интервю от 2019 г. Скарлет Йохансон зае непопулярната позиция да защити режисьора. „Какво мисля за Уди Алън? - каза Йохансон, коята е участвала в три негови филма.  - Обичам Уди. Вярвам му и бих работил с него по всяко време". 

Мисленето на Уинслет по въпроса се е развило. През септември 2017 г., месец преди да започнат да излизат журналистическите разследвания за сексуален тормоз и посегателства срещу Харви Уайнстийн, тя защити работата си както с Алън, така и с Полански (който я режисира в „Касапница“ през 2011 г.). На въпроса дали обвиненията срещу Уди Алън, не са я накарали да се замисли, преди да приеме ролята,  Уинслет отговаря, “Разбира се, човек не може да не се замисли. Но от друга страна, аз не познавах Уди и не знаех нищо за неговото семейство. Като актьор във филма се отдръпнах встрани и си казах, че наистина не знам дали нещо от това, което се говори, е вярно или не - и просто си гледах работата. Уди Алън е невероятен режисьор. Роман Полански също. Имах невероятни професионални изживявания и с двамата, това също е вярно“. 

В новия филм „Амонит“ на режисьорката Франсис Лий Уинслет играе британската палеонтоложка Мери Анинг, чиято важна научна работа е до голяма степен изтрита от историята. „Амонит“ обаче не е биографичен: той разказва история, в която Мери и Шарлот (Сърша Ронан) създават връзка, след като съпругът на Шарлот я оставя на грижите на Мери. Двете жени се влюбват и товао променя живота им. Имената и на двете актриси вече се споменават сред вероятните кандидати за „Оскар“. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата