facebook
twitter

Култура

Кан започна със скандал с Ален Делон

1557
Снимка: ЕПА/БГНЕС

72-рото издание на кинофестивала в Кан вчера бе тържествено открито с прожекция на "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш с участието на Бил Мъри, Адам Драйвър и Иги Поп. Но събитието започна със скандал заради решението легендарният Ален Делон да бъде почетен с награда въпреки обвиненията срещу актьора в насилие над жени, съобщава БНР.

"Жени и Холивуд", една от американските лобистки организации начело на движението #MeToo, заяви, че решението да се даде почетна "Златна палма" на Ален Делон е "отвратително". Миналата година фестивалът обяви "нулева толерантност към сексуалното насилие и злоупотреби от всякакъв вид" на фона на протести, оглавени от Кейт Бланшет (тогава председател на главното жури) и над 80 други холивудски знаменитости и режисьорки.

Онлайн петиция, призоваваща да не се връчва наградата на Делон, определя 83-годишния актьор като "расист и хомофоб женомразец". Основателката на "Жени и Холивуд" Мелиса Силвърщайн написа в Туитър, че е ужасена, че Кан почита Делон, въпреки че той "публично признал, че е удрял шамари на жени, и твърди, че да си гей е против природата". 

На което артистичният директор на фестивала Тиери Фремо отговори: "Не му даваме Нобелова награда за мир, а почитаме артистичните му постижения в киното". Той подчерта, че фестивалът не споделя и политическите виждания и приятелства на Делон, но той е свободен да ги изразява.

Ключови думи:

Кан, Ален Делон, #metoo
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арт лупа 
Арт лупа 

04.10.2019

36
Доминото стигна и Доминго
Доминото стигна и Доминго

14.08.2019

488
Целувката на Анна. И пистолетът й

Коментари

Доц.Трътлев

Тези защо не си гледат оскарите в Холивуд ами мърсуват по света. Наглост без граници.

 

За Тиери Фремо 👍.

ДpaгaнOxpидcки

Намеса във вътрешните работи, другарю.

пощаджията

Дай нещо по-свежарско.

Вече не си актуален с "другарю" 🚬

ДpaгaнOxpидcки

Товарищ?...

SvSophia
снимка на SvSophia

Коя си ти, ма, холиуудска сребърнокаменна булко и кой е Ален Делон.

Ква работа имаш да се месиш във френското и европейското КИНО на XX век?

Стой си там кротко в блатото, пардон, у холиууда, там мъже явно не са остали, а малкото остали ги съдят за неясни престъпления по свидетелства на недо... булки кат тебе за “престъпления” с 20-годишна давност.

SvSophia
снимка на SvSophia

Прочее, редакцията, ако искам да чета жълтакави “новинки”, щях да съм фенка на “Шок” или “Блиц”.

Нещо за фестивала per se да бяхте написали.

Анита Димитрова
Драга ни София, има и за фестивала пер се, само един мъничък скрол по-надоле https://www.segabg.com/category-movie-release/tarantino-i-keshish-se-vklyuchiha-bitkata-za-zlatna-palma И пак ще има, защото той едва започва. Но друго си е да се плюва с минимум четене.
SvSophia
снимка на SvSophia

защото едва започва

И най-важното в започването, мила и ценена от мен Анита, се състоеше единствено от “скандала”, предизвикан именно от тази женско-холиуудска ощетена от Господ и най-вече от самата себе си булка /вж. линка по-долу/?

Аз имам друга информация. Директно от-срещу канския килим, по който стъпва световното кино.

Може би проблемът с погледа е в източниците на информация?

Или в ъгъла, от който се гледа и най-вече вижда?

SvSophia
снимка на SvSophia

Прочее те ви я тука въпросната Сребърнокаменна.

Кат разгледате внимателно образа й скромен, ще ви стане ясно без много обяснения що мрази нормалните мъже /и нормалните им жени, подразбира се също без подробни обяснения/, да не говорим за Ален Делон:

https://honeysucklemag.com/wp-content/uploads/2019...

Banshee
снимка на Banshee

Излагация - да вадят нож на 83-годишен човек-легенда и да се опитват да го превъзпитават в модерен начин на изразяване, неозначаващ нищо...

Лoвkия

 Мелиса Силвърщайн написа в Туитър, че е ужасена

Надявам се ужасът, сполетял г-ца Щайн, да ѝ помогне да свали некое килце, особено ако е съпътстван със загуба на апетит (от отвращение към Делон това).

SvSophia
снимка на SvSophia

"...Делон е маркирал своята територия. Див звяр, винаги готов да извади ноктите си, единствен и неповторим, този, когото упрекват, че говори за себе си в трето лице - забравяйки, че говори за Франция - ни даде интервю в навечерието на получаването на почетната Златна палма на филмовия фестивал в Кан, пренебрегвайки посредствената и недостойна полемика, която това събитие предизвика в САЩ, където една петиция го обвини в женомразство и хомофобия."

Бертран Дьо Сен Венсан, "Ален Делон: Аз не играех. Аз живях", в. "Фигаро"

SvSophia
снимка на SvSophia

 

Ален Делон и новите цензори на Холивуд 

Автор: Екип на “Поан”

 

Американска петиция протестира срещу Почетната палма, която трябва да бъде връчена в Кан на Ален Делон. Става въпрос за всичко останало, освен, уви, за кино. За екзекуция без процес, като по времето на най-мрачния сталинизъм.

Дава се само на звезди. Ален Делон е една от тях и повече от петдесет години неговите мълниеносни появи на филмовия фестивал в Кан често са пораждали полемика. Никога награждаван на “Кроазет”, със сигурност на 83 години той заслужава тази Почетна палма, която вече бе връчена през 2011 г. на приятеля му Жан-Пол Белмондо. Акьорът няма само приятели в занаята си във Франция, но този път атаката идва от 

САЩ и милициите на политическата коректност, които нахлуха в Холивуд

и чието невероятно вредно влияние върху артистичния живот можем да измерим днес. 

Ако само петицията споменаваше актьора, неговата филмография, таланта му, който в края на краищата може да се обсъжда. След “Басейнът” (1969 г.), “Червеният кръг” (1970 г.) и най-вече прекрасния “Господин Клайн” (1976 г.), на Джоузеф Лоузи, списъкът с филмите, в които е играл Делон през втората половина от кариерата си, има много неудачи, в които актьорът е само смехотворна карикатура на самия себе си.

За да се оспори Почетната палма, която трябва да му бъде връчена в Кан, щеше да бъде достатъчно да се абстрахираме от шедьоври като “Под яркото слънце”, “Роко и неговите братя” или “Гепардът”, да се излъчат отново няколко откъса от “Дума на ченге”, “Преход” или неописуемия “За кожата на един полицай”, режисиран от самия него, и да се  зададе въпроса: наистина ли красивото лице Делон е толкова страхотен актьор? 

Уви, петицията, пусната в сайта care2, която до този момент е събрала близо 19 хил. подписа, изобщо не говори за кино. 

Престъплението на актьора? Че е говорил “расистки, сексистки, хомофобски” думи… 

Изровени са и наистина произнесени от Делон фрази за жените или гей двойките, думи, които със сигурност могат да се сметнат за глупави, не много симпатични, много спорни, но които са изречени в една правова държава, в която има свобода на словото. Между другото, думи, произнесени от човека, който играе великолепния Танкреди в “Гепардът”, филм на неговия приятел и ментор Лукино Висконти, който никога не е криел  хомосексуалността си…

Актьорът е упрекнат също за “домашно насилие”, в което няколко пъти публично го обвиниха синовете му, Ален Фабиен и Антъни Делон. Имало ли е някога подадена жалба, досие, процес? Изобщо, но какво значение има? 

Ужасният лов на вещици в света на киното, който практикуват новите лиги на добродетелността, 

няма нищо с истинската справедливост, която се раздава в съда.

В един много хубав текст, публикуван в "Поан" през 2018 г., дистрибуторът на филмите на Уди Алън във Франция, Стефан Селерие, се възмущаваше от медийната екзекуция, на която стана жертва режисьорът, изчистен все пак от американското правосъдие по обвиненията в педофилия, отправени срещу него. По онова време няколко актьори, като Ребека Хил и Тимъти Шаламе, се наредиха от страната на обвинителната шайка, “съжалявайки” официално, че са работили с него. Днес Amazon прекрати договора си за производство с гениалния режисьор на “Ани Хол” 

и Уди Алън вече е парий в Холивуд,

не намира нито едно американско издателство за автобиографичния си проект. 

Добре дошли в новия свят… Свят, в който още преди заключенията на разследването за действията на актьора Кевин Спейси, обвинен в сексуална агресия, излизането на филма му по “Нетфликс” бе отменено и той просто бе изтрит от друг филм на Ридли Скот: 

екзекуция без процес, като по времето на най-мрачния сталинизъм.

Свят, в който книги като “Лолита” на Владимир Набоков или “Американски психар” на Брет Ийстън Елис, нямат никакъв шанс да бъдат публикувани. “Заради един туит можете да си загубите работата”, оплака се неотдавна Елис на страниците на "Поан".  “И в обществото, което се заражда, ще бъде много трудно за творците и като цяло за всички онези, чиято работа е да се изразяват. Защото това общество не се интересува от творците и от това, което искат да изразят: всичко, което е важно сега, е потенциалната болка, която една група може да изпита, ако й кажат нещо, което не може да се казва”…

Дори “Игра на тронове” не успя да избяга от опростенческия морализаторски валяк, 

защитаван от прословутите “Воини на социалната справедливост (Social Justice Warrior), които са особено кръвожадни в Мрежата и прекарват всяка творба през ситото на нейното съответствие с “доброто”, разбирано като отношение към жените и малцинствата.

Така в “Холивуд рипортър” журналистката Морийн Райън упреква сценаристите на “Игра на тронове”, че са 

бели, мъже и хетеросексуални - непоносим троен недостатък, 

довел според нея до това, че жените - “особено цветнокожите”, уточнява тя - са представени зле в сериала… Сякаш сънуваме. 

“Фестивалът в Кан се е заел да защитава многообразието”, туитна още преди началото на петицията срещу Делон Мелиса Силвърщайн, основателка на организацията “Жени и Холивуд”. На което Тиери Фремо, директорът на фестивала, закачливо отговори, че ако Ален Делон наистина е изразил мнения, които той лично не споделя, това, което ще му връчат, все пак “не е Нобелова награда за мир”… 

Може би в Кан ще се опитат да устоят на този кошмар и, в крайна сметка, да говорят за кино?

Превод Галя Дачкова, “Гласове”

Влез или се регистрирай за да коментираш

×