Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кан опъва червения килим за 76-и път

Спорни филми или профсъюзни протести заплашват да вдигнат градуса на фестивала

15 Май 2023
ЕПА/БГНЕС

Кан подготвя шейсетметровия червения килим пред Фестивалния дворец за изпълненото със звезди 76-ото издание на фестивала, за което ще пристигнат Харисън Форд, Джони Деп и Натали Портман. Тази година, в знак на загриженост за околната среда, размерът му е намален двойно, за да се спестят около 1400 килограма килим.

В неделя постерът на 76-ото издание на фестивала - портрет на Катрин Деньов с размери 25 метра на 11 метра, бе издигнат върху фасадата на Фестивалния и конгресен дворец. Чернобялата фотография е от 1968 г. , от снимките на "Ударите на сърцето" на Ален Кавалие. Като илюстрация на наследството на фестивала, Киара Мастрояни, дъщеря на Катрин Деньов и Марчело Мастрояни, ще води церемониите по откриването и закриването на кинофестивала съответно на16 май,  вторник, и на 27 май.

На фестивала се очакват около 35 000 гости. Сред дългоочакваните премиери са "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, както и новият филм на Pixar "Стихии". 21 са претендентите за "Златни палма", включително рекордните в историята на фестивала седем жени режисьори. Журито се ръководи от миналогодишния носител на "Златна палма" Рубен Остлунд и включва холивудските звезди Бри Ларсън и Пол Дейно. Няколко лауреати на "палмата" се завръщат в състезанието - двукратният победител от Великобритания Кен Лоуч, японецът Хирокадзу Коре-еда, германецът Вим Вендерс, италианецът Нани Морети.

Сред филмите, които се очаква да предизвикат вълнения, е откриващият "Жана дю Бари". Завръщането на Джони Деп на големия екран е режисирано от френската актриса Майуен - отявлен критик на движението MeToo, която миналия месец беше обвинена в нападение над журналист в парижки ресторант. Ден по-късно, на 17 май, френската режисьорка Катрин Корсини ще представи "Завръщането" -  филм, заснет в Корсика и включен в конкурсната програма. Общественото му финансиране бе отнето заради заснемането на неодобрена откровено сексуална сцена с участието на актриса под 16-годишна възраст.

Около хиляда полицаи и охранители са на място за фестивала, който се провежда при засилени мерки за сигурност след вълната от терористични атаки във Франция през 2010 г. Тази година организаторите са изправени пред допълнителни притеснения, че неотдавнашните протести срещу пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон ще засегнат филмовия празник.

Всички протести около бул. "Кроазет" по време на събитието са забранени, уточниха местните власти пред АФП. 
Профсъюзът CGT обаче се закани, че ще отбележи присъствието си - миналия месец заплаши, че ще прекъсне електрозахранването по време на фестивала, и обяви "фиксиран" протест пред известния хотел "Карлтън" в петък.

Ключови думи:

Кан, Златна палма

Още по темата