Quantcast

Медия без
политическа реклама

Харви Уайнстийн може да получи още 18 г. затвор за друго изнасилване

70-годишният продуцент, който вече излежава 23-годишна присъда, няма шанс да излезе от затвора жив

21 Дек. 2022
ЕРА/БГНЕС
Харви Уайнстийн в съда с адвоката си Марк Верксман.

Съдът в Лос Анджелис в щата Калифорния призна филмовия продуцент Харви Уайнстийн за виновен за още едно изнасилване, съобщи CNN. Той е признат за виновен по три от седемте пункта на обвинението, в това число за изнасилване и действия от сексуален характер спрямо италианска манекенка през 2013 г.

Съдебното жури в процеса за сексуално насилие не се произнесе по няколко други епизода, които засягат още две предполагаеми жертви, включително съпругата на губернатора на Калифорния Гевин Нюсъм – Дженифър. Каналът отбелязва, че Уайнстийн може да бъде осъден на още 24 години затвор (в момента той излежава 23-годишна присъда), но защитата на опозорения продуцент обмисля обжалване на решението. Самият подсъдим отрича вината си и по седемте обвинения.

Не става дума за най-известния (бивш) губернатор на щата - Арнолд Шварценегер, и неговата (бивша) съпруга Мария Шрайвър. Жертва на продуцента, по думите й, е била Дженифър Сибъл Нюсън, жена на настоящия управник на Калифорния Гавин Нюсъм.

Съдебните заседатели в процеса срещу Харви Уайнстийн в Лос Анджелис са стигнали до задънена улица във вторник по два фактора за присъдата, които биха могли да доведат до по-дълга присъда. Тъй като съдебните заседатели не са успели да стигнат до единодушно решение по тези точки, филмовият магнат ще получи не повече от 18 години затвор по делото в Лос Анджелис, коментира Variety. Така или иначе Уайнстийн, който в момента е 70-годишен, няма шанс за излезе на свобода приживе.

Жертвата, чиято анонимност е запазена от съда, е свидетелствала, че Уайнстийн е нахлул в хотелската й стая след полунощ и я е изнасилил над мивката в банята. Заместник-окръжният прокурор Пол Томпсън заяви във вторник, че тя е била особено уязвима, защото е била на хиляди километри от дома си в Италия, говорела е ограничено английски и е имала "много слаба структура" за оказване на съпротива. Той твърди, че Уайнстийн е имал надмощие, защото е планирал нападението и тя е била изненадана. Адвокатът на Уайнстийн, Марк Верксман, обаче контрира, че жертвата не е по-уязвима от средната жертва на изнасилване, отбелязвайки, че тя е била физически здрава и не е била увредена от алкохол или инвалидност. „Тя е имала избор. Не е трябвало да отваря вратата. А тя го е пуснала да влезе, защото е смятала, че може да контролира ситуацията… Това е, за което го осъдихте, и нищо повече“, изтъкна той.

Така журито в Лос Анджелис оправда Уайнстийн по едно обвинение и не можа да излезе с присъда по други три. Прокуратурата все още не е решила дали да повдигне отново тези обвинения.

За първи път обвинения срещу влиятелния холивудски продуцент бяха отправени през 2017 г. от страниците на New York Times. Тогава изданието писа за много млади актриси и подчинени на Уайнстийн, които са пострадали през последните 30 години от нагона на продуцента. По-късно повече от 80 жени разказаха историите за връзките си с него, включително Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Салма Хайек. Разобливането на влиятелния продуцент, чиито филма са удостоени с общо 81 награди "Оскар", неотдавна бе показано и във филма "Нейната дума", който може да се види по българските екрани.

Харви Уайнстийн, бивш холивудски филмов магнат, а сега затворник, беше осъден на 23 години зад решетките, съобщиха американски медии.

Уайнстийн в момента излежава една 23-годишна присъда, след като беше осъден за изнасилване и сексуално посегателство в Ню Йорк през март 2020 г. Той обжалва тази присъда, както вероятно ще направи и с наказанието, произнесено от съда в Калифорния.

Харви Уайнстийн, бивш холивудски филмов магнат, а сега затворник, беше осъден на 23 години зад решетките, съобщиха американски медии.

 

Още по темата