Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уайнстийн е осъден на 23 години затвор

Съдията даде 20 години за "престъпно сексуално поведение" и още 3 години за изнасилване

11 Март 2020
Снимка EPA/BGNES
Присъдата над бившия продуцент, е голяма победа за движението #MeToo.

Харви Уайнстийн, бивш холивудски филмов магнат, а сега затворник, беше осъден на 23 години зад решетките, съобщиха американски медии. Миналият месец Уайнстйн бе признат за виновен в сексуално посегателство първа степен срещу бившата асистентка на продукция Мими Хейли и в изнасилване трета степен на изгряващата актриса Джесика Ман, съответно през 2006 и 2013 г. след драматичен процес в Манхатън. Продуцетнтът отрече всички нарушения и възнамерява да обжалва.

Уайнщайн беше доведен в съдебната зала в инвалидна количка и с белезници. Минути по-късно Джоди Кантор и Меган Туохи, репортерите на „Ню Йорск Таймс“, поставили началото на разобличаването на Уайнстийн и на движението #MeToo, влязоха и седнаха в предната част на залата .

В изявление за жертвите, прочетено в съда, Хейли каза, че Уайнстийн „не само ми отне достойнството като човек и като жена… но и ме лиши от увереност  ми в себе си“. Тя добави, че се е чувствала сама, докато преживява травмата, без да има представа, че други жени са претърпели същото насилие. Тя заяви, че най-накрая е открила своя глас. „Време е хората, които изнасилват други хора, да плащат с живота си за живота, който са съсипали .“

И двамата основни обвинители помолиха съдията Бърк да наложи максималната присъда.

Адвокатите на Уайнстийн пледираха за минималната присъда от пет години затвор. Дона Ротуно, главният защитник, посочи работата му във филмовата индустрия, както и влошеното му здраве като смекчаващи фактори.

В докладна записка от 11 страници подадена миналата седмица от обвинението поискаха от съдията Бърк да наложи присъда, която да отразява „пълната липса на угризения“, демонстрирана от Уайнстийн по време на процеса. В документа са включени и други обвинения срещу него, включително 16 различни случая на сексуално посегателство и тормоз, някои от които досега не са били известни.

Сексуалният престъпник също се обърна лично към съда, като изрази известни угризения и намекна, че е бил „объркан“ в отношенията си с жените. "Аз съм напълно объркан, мъжете са объркани по целия този въпрос."

Шест жени свидетелстваха срещу Уайнстийн по време на процеса, описвайки неговите действия като комбинация от жестоко насилие и психически тормоз. Ман, която е имала и консесусни отношения с Уайнстийн, твърди, че той я е насилвал всеки път, когато е отказвала авансите му. 

През февруари съдебно жури призва Харви Уайнстийн за виновен в изнасилване трета степен и престъпно сексуално посегателство първа степен, а невиновен по обвиненията в многократно сексуално посегателство и изнасилване първа степен. (Всички пет обвинения произтекоха от обвиненията на двете жени, Мириам Хейли и Джесика Ман.) Присъдата веднага предизвика въпроси: Как може Уайнстийн да бъде виновен за изнасилване в трета степен, но не и за многогратни сексуални посегателства? И какви точно са разликите между изнасилване от първа и от трета степен? По-долу обясняваме обвиненията, по което беше съден Уайнстийн.

 

Изнасилване трета степен

Обвинител: Бившата изгряваща актриса Джесика Ман твърди, че Уайнстийн я е изнасилил в хотел в Midtown East през 2013 година.

Присъда: Виновен

Какво означава обвинението? Съгласно Наказателния кодекс на Ню Йорк съществуват три степени на изнасилване, като първата степен е най-тежка, а третата - най-лека. В Ню Йорк човек е виновен за изнасилване от трета степен, когато прави секс с друг човек без неговото съгласие.

 

Престъпно сексуално действие първа степен

Обвинител: Бившата помощничка на Project Runway Мириам Хейли твърди, че Уайнстийн насилствено е извършвал орален секс върху нея в неговия апартамент в Сохо през 2006 г.

Присъда: Виновен

Какво означава обвинението? Човек е виновен за престъпно сексуално действие в първа степен, ако извършва сексуален акт с човек, който е неспособен да даде съгласие или използва „насилствена принуда“, което означава, че е използвал сила или заплахата от сила да извърши престъплението. (Някой може да бъде признат за виновен по това обвинение и ако жертвата е била на по-малко от 11 години или ако жертвата е била под 13 години, а извършителят е бил на 18 или повече години.) Това е престъпление от клас Б и е най-тежкото, за което Уайнстийн беше осъден.

Многократни сексуални посегателства - човек може да бъде признат за виновен по това обвинения, ако съдебните заседатели преценят, че е извършили изнасилване, или престъпно сексуално действие, или утежнено сексуално насилие срещу повече от едно лице. Засега Харви Уайнстийн бе признат за невинен по това обвинение, но му предстои да се изправи пред нов процес, този път в Лос Анжелис. Изглежда в следващите няколко години времето ще бъде разделено между затворнически килии и съдебни зали.    

Ключови думи:

Харви Уайнстийн, присъда

Още по темата