Медия без
политическа реклама

Харисън Форд изненадващо получи почетна "Златна палма"

19 Май 2023
Харисън Форд и Калиста Флокхарт в Кан
ЕПА/БГНЕС
Харисън Форд и Калиста Флокхарт в Кан

Харисън Форд получи почетна "Златна палма" в Кан, съобщи Франс прес. Наградата не бе обявена предварително от фестивала. Холивудската легенда получи наградата в четвъртък вечер преди прожекцията на новия филм от поредицата "Индиана Джоунс" - "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". Изключително трогнат съм да получа това отличие, каза 80-годишният американски актьор, видимо бе много развълнуван. "Казват, че когато умираш, виждаш живота си да преминава на лента. Аз току-що видях живота си на лента. Не целия, но голяма част от него. Животът ми е възможен благодарение на моята прекрасна съпруга (Калиста Флокхарт, която го придружаваше - б.р.), която подкрепя моята страст и моите мечти, и аз съм благодарен", каза той на сцената. 

Наградата на Харисън Форд бе връчена от Тиери Фремо, директор на фестивала. В предварителното съобщение от страна на организаторите беше споменато, че на актьора, който пристигна в Кан за представянето на филма, ще бъде оказана "изключителна почит", но нямаше други подробности.   

Харисън Форд става световноизвестен с ролите си в "Междузвездни войни" и "Блейд Рънър". Той слага прочутата шапка на археолога Индиана Джоунс за първи път през 1981 г. за филма "Индиана Джоунс и похитителите не изчезналия кивот". Петият филм от поредицата - и последен с участието на звездата - се очаква в кината по света и у нас на 30 юни. Изданието Variety отбелязва, че макар публиката да е аплодирала възторжено Форд, филмът "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" е получил приглушени аплодисменти от "само" пет минути, а по време на 142-минутната прожекция зрители са мърморили отегчено.   

През миналата година Том Круз също получи изненадваща "Златна палма" преди прожекцията на "Топ Гън: Маверик". През тази година откриващата церемония беше отбелязана и с връчването на почетна награда на 78-годишният актьор Майкъл Дъглас, която бе предварително обявена от пресцентъра на фестивала. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата