facebook
twitter

Култура

Гласовете ви чувам

В пиесата се проблематизира доколко сме свободни, правейки житейски избор
331
Снимки: Гергана Дамянова
Въпросите, които вълнуват героите, са същите, които си задаваме ежедневно.

Режисьор: Владимир Петков
Участват: Георги Кадурин, Рая Пеева и други

 

Георги Кадурин и Мариана Миланова, които в спектакъла "Ясна поляна" на Иван Урумов (играе се в Театър 199 "Валентин Стойчев") се превъплъщават съответно в Лев Толстой и жена му София, отново са съпрузи на сцената. Те всъщност са такива и в реалния живот. В случая става дума за премиерната постановка на Владимир Петков, част от афиша на Младежки театър "Николай Бинев" - "Иначе казано" на Флориан Зелер. Английският всекидневник The Guardian определя френския писател, удостоен с множество престижни номинации и призове, включително за театралните награди "Молиер", като най-вълнуващия драматург на нашето време. 

Макар да се фокусира върху една от най-интерпретираните в изкуството теми - отношенията в семейството и приятелския кръг - авторът предлага интересен подход към нея. Оригиналното в пиесата е, че през цялото време, докато следи диалога между героите, зрителят чува и вътрешния монолог на всекиго. Така публиката се оказва въвлечена в две паралелно протичащи истории. Едната е свързана с видимата същност на нещата, а другата открехва завесата за истинските чувства и мисли на персонажите. В особено комична светлина ги виждаме, когато, отнесли се да разсъждават наум и да анализират поведението на половинката си - често по абсурден начин, - в следващия момент, без да се усетят, започват да мислят на глас. 

Чайка Петрушева, която за пръв път след 25-годишно прекъсване се е заела да преобрази сцената на Младежкия театър, ни въвежда в парижкия дом на Даниел и Изабел. Двамата очакват да им дойдат на гости старият семеен приятел Патрик и новата му изгора Ема, заради която наскоро е сложил край на двадесетгодишния си брак с Лоранс. Особено нагнетява атмосферата обстоятелството, че последната се явява най-добрата дружка на домакинята. В кожата на сексапилната и чаровно глуповата Ема със замах влиза Рая Пеева. Веселин Калановски пък умело се превъплъщава в подмладилия се под въздействие на новата си любов Патрик, жадуващ да направи достояние сякаш на целия свят щастието си с доста по-млада половинка. 

Като се предоставя възможност на зрителя да чува във всеки един момент вътрешния глас на всеки от героите, в пиесата по трагикомичен начин се излага на показ изтъканата от противоречия човешка природа; лицемерието, което се прокрадва дори в отношенията ни с най-близките ни хора. Нещо повече - в стремежа си да внушим на околните колко добре сме си устроили живота, понякога лъжем и себе си. 

Следващите представления се играят на 11 и 23 януари.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иван Радоев се компрометира като „мъж със значение“
Маестро, музика!
Мъже от всички страни, съединявайте се

Коментари

ablepsia

Що за нелепа заглавна гавра с Талев? Безобразие!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×