Медия без
политическа реклама

„Дюн“ избяга от сблъсък с новия Джеймс Бонд

Страхът, че зрителите още не смеят да ходят на кино, предизвика нови промени в графика на хитовите премиери

28 Юни 2021
Кадър от „Дюн“ с Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем и Тимоти Шаламе.
Warner
Кадър от „Дюн“ с Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем и Тимоти Шаламе.

„Дюн“ на Денис Вилньов беше сред големите филми от 2020 г., чието излизане по кината  се забави поради пандемията. След преместването на премиерата на 1 октомври, пускането на филма бе забавено с още 3 седмици, този път за 22 октомври, съобщи Deadline. Отбелязва се, че новото отлагане е заради премиерната дата на новия филм за агента 007 Джеймс Бонд "Смъртта може да почака", чиято премиера ще бъде на 8 октомври и също бе отложена с повече от година.

Заедно с „Дюн“ се изместиха още два очаквани проекта: гангстерският „The Many Saints Of Newark“, който е предистория на „Семейство Сопрано“ от 24 септември отива на 1 октомври, а драмата на Клинт Истууд Cry Macho — от 22 октомври на 17 септември. По-рано филмовата компания Warner Bros обяви и отлагането на излизането на "Батман".  Новата част от франчайза за Черния рицар трябваше да излезе на 1 октомври 2021 г. но беше изместена за 4 март 2022 г. с оправданието, че заради пандемията много зрители все още отказвали да посещават кината. 

Адаптацията на научно-фантастичната класика на Франк Хърбърт от 1965 г. има звезден актьорски състав, който включва Тимоти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Стелан Скарсгард, Зендая, Джейсън Момоа, Джош Бролин, Дейв Батиста и Хавиер Бардем. „Дюн“ е планиран да бъде първият от два филма, базирани на книгата.  

Филмът, който излиза през октомври (на този етап), ще обхване първата половина на обемистия роман, докато втората все още неназована продукция ще разкаже останалата част. В HBO Max се работи и по сериал предистория на събитията от романа. 

„Дюн“ е сред няколкото предстоящи филми на Warner Bros., които трябва да дебютират в HBO Max по същото време, когато излизат по кината. Това противоречиво решение, обявено от компанията през декември, не бе прието добре от мнозина в бранша, включително и Дени Вилньов. Режисьорът избухна срещу тогавашната компания-майка на студиото — AT&T, като заяви пред Variety, че „че едно от най-уважаваните и важни студиа в историята на киното е станало жертва на похищение“. През май AT&T обяви, че ще отдели бизнеса си с WarnerMedia, за да го слее с тв компанията Discovery и да създаде нов медиен гигант, който да се конкурира с лидерите в стрийминга Netflix и Disney. 

Мястото и времето на световната премиера на „Дюн“ засега остават без промени —  тя ще бъде на Международния филмов фестивал във Венеция през септември, но редовите зрители ще чакат още близо два месеца.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата