Медия без
политическа реклама

Дейвид Гарет ще свири в София и Варна през март

„Цигуларят на дявола“ гостува у нас с класическата си програма Iconic

20 Дек. 2023
Кристоф Кюстлин
Атрактивният цигулар е любимец на българската публика.

След успешното си турне Iconic, преминало през Европа, САЩ, Близкия Изток и Китай, прочутият цигулар Дейвид Гарет, който гостува на пловдивската публика това лято в препълнения Античен театър, идва отново за две срещи с българските меломани. Концертите му са на 5 март в София, в зала 1 на НДК, и на 6 март във Варна, в Двореца на културата и спорта, съобщават организаторите от BG Sound Stage.

Турнето на Гарет представя новия му класически албум Iconic, издаден през ноември 2022-ра и вдъхновен от легендарни цигулари, вълнували го като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената на композитори, чиито произведения ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги изпълнява в концертите си в трио от цигулка, китара и бас.

Личният избор на музика на артиста, наричан „Цигулар на дявола“ (по заглавието на биографичния филм за Паганини на Бърнард Роуз, в който именно Гарет е в главната роля) напомня за златната ера на виртуозите на цигулката. По онова време Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хейфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и опирайки се на техния модел, Гарет създава програмата си Iconic.

„За съжаление, през последните десетилетия много цигулари престанаха да изпълняват някои от тези кратки, запомнящи се творби, които великите цигулари от 20-те и 30-те години на ХХ век включваха в своите рецитали. Ето защо за мен означава още повече това, че сега имам възможността да дам нов живот на всички тези красиви парчета”, казва Дейвид Гарет.

„Творби като тези оформиха моето музикално мислене. Аз самият записах много виртуозни албуми, но този път беше особено важно за мен да се доближа до същественото – това, което наистина говори на сърцето. Творбите от Iconic не са точно за виртуози. Те имат велики мелодии, които доближават слушателите до това, което наистина има значение в живота – до хармонията”, споделя още музикантът.

Дейвид Гарет започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години и само три години по-късно става най-младият артист, който някога е подписвал договор с Deutsche Grammophon. До средата на тийнейджърските си години той изгражда звездна солова кариера и записва всичките двадесет и четири каприза на Паганини, смятани за висше изпитание на майсторството на всеки цигулар. По-късно Гарет се записва в световноизвестното училище „Джулиард” в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман.

През последните две десетилетия 43-годишният днес музикант свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и достига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри. В началото на 2022 г. Гарет – син на германец и американка, издава автобиографията си „Ако само знаехте” (Wenn ihr wüsstet), разказвайки за скалистия път, извървял от дете чудо до световноизвестен музикант.

Билети за предстоящите му два концерта в България на цени от 60 до 200 лв. (София) и от 60 до 300 лв. (Варна) се продават в системата на Eventim.

 

Още по темата