Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българско кино за 12-и път в Рим

28 Юни 2019
"Снимка с Юки"

Българското кино за 12-и път гостува в италианската столица, в градините на изящната вила "Боргезе". Фестивалът на българското кино бе открит снощи и ще продължи с прожекции до 30 юни. Организатори са актрисата Жана Яковлева и ръководеният от нея Български културен институт във Вечния град. 

Публиката в Рим ще има възможност да види пет нови български игрални филма, три документални продукции и един сериал. В първата вечер Милко Лазаров представи "Ага", отличен с множество награди от международни фестивали. Екипът на "Снимка с Юки" - Руши Видинлиев, режисьорът Лъчезар Аврамов, сценаристът Димитър Стоянович и продуцентът Борко Чучков, е очакван тази вечер с огромен интерес. Актьорите Мариян Вълев и Асен Блатечки ще покажат своите режисьорски дебюти - "Лошо момиче" и "Бензин". В последната вечер на фестивала актрисата Теодора Духовникова гостува с "Дъвка за балончета". Ще се прожектира и първа серия на "Дяволското гърло" с нейно участие. 

Европейската столица на културата Пловдив също има своеобразно присъствие в Рим чрез документалните филми, посветени на две забележителни личности от града - оперната звезда Соня Йончева и режисьора Иван Андонов. Ще бъде припомнен и един от първите български автори, преведени в Италия - Йордан Радичков, чрез филма "Черкаски хроники". 

Жана Яковлева се похвали с още една инициатива на Българския културен институт. Съвместно с къщата музей "П. Владигеров" в София се подготвя концерт, посветен на 120-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров. Събитието ще се състои на 5 юли с участието на живеещия в Италия български пианист Иван Дончев. През август пък курсистки от Студиата по оперно пеене, които всяка година се провеждат в завещания на българската държава дом на Борис Христов в Рим, ще вземат участие в програмата на "Римско лято". 

Ключови думи:

българско кино, Рим

Още по темата