facebook
twitter

Култура

Българо-италианската постановка на "Атила" с премиера в Каляри

Творческият екип представя проекта в къщата на Борис Христов в Рим
207
 Операта
Огнян Драганов и Клаудио Ораци

27 септември т. г.  в Каляри, догодина - у нас

 

Държавната опера в Стара Загора, България, и Театро Лирико - Каляри, Италия, са в усилена подготовка за осъществяването на съвместната нова продукция на операта "Атила" от Джузепе Верди, съобщават от операта. Премиерата на спектакъла ще се състои на 27 септември в Каляри, Италия, а премиерата в Стара Загора ще бъде на  стадион "Берое". У нас това е догодина - на 4 юли, за петото издание на "Опера на стадиона", което е запазена марка на театъра. "Атила" е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която ще бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участват равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора са ушити над 250 костюма, изработени са аксесоари и реквизит, произведен е пищен декор за грандиозната постановка. 
Режисьор на спектакъла  е именитият италиански маестро, певец, действащ журналист и оперен изследовател Енрико Стинкели, а декорите и костюмите са дело на световнопризнатия италиански художник Салваторе Русо. В Каляри и Стара Загора премиерата на "Атила" ще дирижира  именитият маестро Донато Ренцети.
Официалното представяне на българо-италианския проект "Атила" ще се състои в емблематичната за България и Италия сграда на Римската  академия за млади оперни певци "Борис Христов". Пресконференцията с участието на ръководството на двата театъра (директора на Държавната  опера в Стара Загора Огнян Драганов, директора на Театро Лирико - Каляри, Клаудио Ораци, президента на фондация "Театро лирико - Каляри" Паоло Труццо) и на творческия екип на постановката пред италианските медии е днес - на Националния празник на България, от 18.30 часа с любезното домакинство на Българския културен институт в Рим. 
В пресконференцията ще участва и световноизвестната оперна прима, артистичен директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова. 
 

Все още няма коментари

Още

Софийската опера се похвали с над 150 000 зрители онлайн

01.04.2020

334 1
Жените, жените, ах, демони са те
"Италианката в Алжир" идва в София

Влез или се регистрирай за да коментираш