facebook
twitter

Култура

Старозагорски "Дон Кихот" гостува в Античния театър

Хитовият балет ще бъде представен за пръв път на арената в Пловдив
192
 снимка: Държавна опера - Стара Загора
Само пищните костюми за спектакъла са близо 150.

12 септември

Античен театър-Пловдив

 

На 12 септември от 20.00 часа Държавната опера-Стара Загора ще представи за първи път на сцената на Античния театър своята впечатляваща постановка на балета "Дон Кихот". Спектакълът по музика на Лудвиг Минкус е сред върховите постижения на класическия танц. Хореографът и премиер-солист на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, обогатявайки визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо, като само тоалетите, ушити специално за постановката, наброяват 147.

В пищния спектакъл участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на арт директора Силвия Томова. В ролите на Китри и Базил пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на "Кристална лира" Анелия Димитрова и очарователния солист Томоки Ишиго. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов - Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто, Харука Суга, Мартина Префетто, Ромина Славова, Ивайло Янев, Фиорди Лоха и др. 

През 1869 г. Петипа замисля нов балет по мотиви от романа на Сервантес "Дон Кихот" - история, която неведнъж е оживявала на сцена. Още през XVIII век в много европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на различни композитори. Но в тях не се използвал сюжетът на знаменития роман, а добавените новели, които разказват за сватбата на Камачо (във френските версии Гамаш) и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползвал от този сюжет. Музиката била написана бързо от австрийския композитор от чешки произход Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 г. се състояла премиерата на комедийния балетен спектакъл на сцената на московския Болшой театър. 

"За мен като хореограф "Дон Кихот" е първото голямо класическо заглавие, което поставям, и съм щастлив, че това се случва точно в Стара Загора. В хореографията си съм заложил много хумористични сцени, така че представлението да не е само за възрастни, а да е интересно и за деца и младежи. Много е важно спектакълът да бъде увлекателен за младата публика. "Дон Кихот" е първият балет, който съм гледал като дете, и е първият балет, в който участвах още като ученик в балетното училище", споделя режисьорът и хореограф Аршак Галумян. 

Билети се продават на касата в Дома на културата "Борис Христов" и каса Opera Open на главната улица под тепетата. 
 

Все още няма коментари

Още

Софийската опера се похвали с над 150 000 зрители онлайн

01.04.2020

279 1
На първия ред в Болшой театър

29.03.2020

770
Тъпотията е по-страшна от вируса

25.02.2020

5799 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×