Медия без
политическа реклама

Българка защити хората с увреждания на концерт на Тейлър Суифт в Италия

35-годишната Силвия Стоянова предизвика мащабна дискусия за равния достъп до културни събития

22 Авг. 2023
Силвия Стоянова е решена да се бори докрай за правото си на достъп до концерта на Тейлър Суифт на "Сан Сиро".
Силвия Стоянова е решена да се бори докрай за правото си на достъп до концерта на Тейлър Суифт на "Сан Сиро".

Силвия Стоянова – 35-годишна жена в неравностойно положение, която живее в околностите на Милано, предизвика широка обществена дискусия в Италия с протеста си, че липсват условия за лица с различна степен на инвалидност да присъстват на концерти и други културни събития, съобщи в. La Repubblica. Борбената млада дама, чието име и фамилия подсказват български произход, стигна до правителството на републиката в отстояването на правата на хората с увреждания.

„Да посетиш концерт, да гледаш спектакъл и да се забавляваш, е право на всеки. През септември ще организирам работна маса за сериозно и задълбочено обсъждане на темата с участието на всички основни заинтересовани субекти, ангажирани с нея“, отговори на писмото на Стоянова министърът на хората с увреждания Алесандра Локатели. 

Поводът за недоволството на Силвия е невъзможността й да присъства на концертите на Тейлър Суифт на стадион „Сан Сиро“ в Милано на 13 и 14 юли 2024 г., тъй като въпреки предварително закупения от нея билет от 300 евро за ВИП зоната, организаторите не дават гаранции, че тя ще има достъп до нея с инвалидния си стол.

Миналата седмица Стоянова стартира в сайта Change.org петиция, която вече е събрала над 35 000 подписа, с искане хората в инвалидна количка да не бъдат дискриминирани заради нищожния брой запазени за тях места на различни събития. На концерта на Тейлър Суифт на „Сан Сиро“, където се очакват над 60 000 зрители, например ще има само 110 такива места. Във видео в ТикТок Силвия призовава организаторите да престанат да гледат на хората с увреждания като на „граждани втора класа“. „Трябва да разберете, че оставяте у дома болни хора, които нямат лукса да чакат още 13 години Тейлър Суифт да се върне в Италия“, пише тя (Суифт е изнасяла концерт в страната преди 13 години). Силвия е решена да не спре дотук: има намерение да пусне своето видео послание и на рекламен билборд на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да стигне то и до екипа на поп звездата. 

Въпросът ще бъде разгледан и от Общинския съвет на Милано, където на една от първите сесии след лятната ваканция ще бъде обсъден дневен ред, предложен от Демократическата партия, с искане за спешен проект за разширяване на територията с места за хора с увреждания на стадион „Сан Сиро“.

Какво се знае за Силвия Стоянова? „Казвам се Силвия, на 35 години съм, живея в Милано, в инвалидна количка съм и съм голям фен на Тейлър Суифт“, пише тя в съобщението си в социалните мрежи, като след това обяснява как, въпреки че е закупила VIP билет за събитието, няма да може да влезе в „Сан Сиро“ именно защото е прикована към инвалидна количка. Целта на нейния призив е да убеди организаторите на концерта да инсталират допълнителни места за хора с увреждания, за да могат повече от тях да присъстват. „За щастие, в Италия – обяснява тя – имаме прецедент благодарение на едно момиче, което се пребори за втора платформа за хора с увреждания на Арена ди Верона, така че знаем, че е възможно.“

От малка Силвия живее за музиката. Присъства на първия си концерт – на италианската певица Ивана Спаня, едва 5-годишна, придружавана от майка си. Оттогава е била на много – от Spice Girls до Бритни Спиърс, винaги на първия ред с инвалидния си стол на колела. „След 2000 г., с мотива за „сигурност“, постепенно ни изместиха и на нашето място се появиха ВИП зони“, казва тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата