Медия без
политическа реклама

Българка представя Чехия на "Евровизия"

08 Февр. 2023

България няма да участва в "Евровизия 2023", но на финалите в Ливърпул все пак ще има българско представителство. Това е Танита Янкова, част от групата Vesna, която ще представи Чехия. Музикантите, които пеят на четири езика - български, чешки, украински и английски, ще се представят с песента My Sister's Crown, пише БТА. 

"Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави - три от нас са родени в Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език", разказват от групата. 

Vesna спечели националната селекция на Чехия с огромна преднина, побеждавайки артист с награда "Оскар". Групата е сформирана преди шест години и има два издадени албума. В своето творчество те съчетават елементи на модерния поп и традиционния фолклор. 

VOTE FOR US TO GET US TO EUROVISION: https://linktr.ee/vesnamusicOfficial Video for “My sister’s crown” by Vesna. Listen to & Download “My sister’s crown” ou...

Това е десетото участие на Чехия на "Евровизия", а най-високото достигнато досега място в класирането е шесто.

Vesna ще пее в първия полуфинал на 9 май. Според регламента на шоуто всички българи в чужбина ще могат да подкрепят чешкия претендент и българката Танита Янкова в гласуването.

"Евровизия 2023" ще се проведе на 9, 11 и 13 май в Ливърпул, като се очаква да привлече над 160 милиона зрители. Великобритания пое домакинството, след като Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) прецени, че победителят от 2022 г. Украйна не може да го проведе безопасно заради продължаващата война. Островът зае второ място след първенците "Калуш Оркестра" със своя изпълнител Сам Райдър. 

Двата полуфинала и големият финал ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на конкурса от 22:00 ч. българско време. БНТ няма да ги излъчва, тъй като България тази година не участва в конкурса. По финансови съображения от "Евровизия 2023" се оттеглиха и още няколко балкански държави - Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Още по темата