Медия без
политическа реклама

Атанас Парушев спечели наградата „Майстора“ за 2021 г.

Художникът рисува абстракции, вдъхновени от "Дюран Дюран" и Стендал

02 Февр. 2022
СБХ
Атанас Парушев

Новият носител на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2021-ва е Атанас Парушев. Името му бе обявено на вече традиционната церемония в Художествената галерия в Кюстендил, в деня, когато се навършват 140 години от рождението на нейния патрон Владимир Димитров–Майстора. 

Националното отличие е учредено от Съюза на българските художници през 1973 година, но в историята му има дълго прекъсване, продължило от 1989 да 2013 г., когато наградата е възстановена по инициатива на Община Кюстендил и със съдействието на СБХ и Министерството на културата. След дългата пауза нейни носители стават артисти като Андрей Даниел, Николай Майсторорв, Станислав Памукчиев, Анета Драгушану… Победителите получават статуетка, диплом, 5000 лв. (осигурени от Община Кюстендил), 2000 лв. от МК и изложба в кюстендилската галерия, която се открива в деня на обявяването на следващия победител. Тази година, освен изложбата на миналогодишния миналогодишния лауреат Йордан Кисьов, бе открита и втора, юбилейна, посветена на 140-ата годишнина от рождението на Майстора.

Още на 20 декември 2021 жури с председател Любен Генов номинира петимата автори за техните ярки постижения през изминалата година. Това бяха Атанас Парушев, Богдан Александров, Десислава Минчева, Иво Бистрички и Милко Божков.

Най-силна конкуренция на Атанас Парушев вероятно е бил Милко Божков, двукратно печелил наградата на името на Майстора, който на 30 ноември откри в СГХГ една от най-интересните изложби през 2021 г. — живопис, акварели и рисунки със стихове на Борис Христов. Журито обаче избра Парушев за колекцията с абстрактна живопис от последните 30 години, която представи в "Квадрат 500" между февруари и май.  

Художникът, който рисува абстракции още като студент в класа на проф. Иван Кирков, е подбрал картините лично, "според степента на тяхното съучастие като отделни гласове, които влизат в пълно съзвучие сред почти чужд на действителността мир", пише за изложбата нейната кураторка Яна Братанова. Спокойствието и тишината, които излъчват, създават "усещането за монашеска вглъбеност и медитация". Парушев предпочита вертикалните композициии с монументално звучене. Някои от платната му са вдъхновени от Стендал и музиката на Duran Duran.

Още по темата