Quantcast

Медия без
политическа реклама

Архитектурен гений постави прозрачни паркови тоалетни в Токио

Шигеру Бан е проектирал и Центъра "Помпиду"

18 Авг. 2020
Фондация Нипон
Прозрачните кабинки на Шигеру Бан стават непрозрачни при употреба.

Големият архитект си проличава веднага, независимо дали проектира национален център за съвременно изкуство в Париж, или обществена градска тоалетна в Токио. И в двата случая той ще изпъкне с оригинална идея, която съчетава естетиката с утилитарност. Това постига отново и Шигеру Бан, носителят на “Прицкер” за 2014 г.  Това е най-престижната награда в неговата област, определяна като "Нобел" или "Оскар“ за архитектура.

Новият му проект изглежда незначителен и непрестижен, но само на пръв поглед. В крайна сметка и най-големият ценител на съвременното изкуство ходи много по-често до тоалетната, отколкото по музеи.

По света обществените тоалетни не се радват на чист имидж. Дори и в Япония, където стандартите за хигиена са по-високи, отколкото в голяма част от останалия свят, жителите изпитват безпокойство, че обществените тоалетни са тъмни, мръсни, миризливи и опасни.

За да освободи обществото от тази фобия, фондацията с нестопанска цел Nippon стартира „Тоалетен проект Токио“, като възложи на 16 известни архитекти да реновират 17 обществени тоалетни, разположени в обществените паркове на Шибуя - една от най-оживените търговски зони на Токио, съобщава TimeOut. 

Мисията беше с помощта на иновативен дизайн обществените тоалетни да станат достъпни за всеки - независимо от пол, възраст или увреждане, с цел „хората да се чувстват комфортно, като използват тези места и да насърчават духа на гостоприемство за следващия човек“, според изявление от фондацията Нипон.

Най-обсъжданият дизайн е на носителя на “Прицкер” Шигеру Бан (по негов проект е построен и Центърът "Помпиду" в Париж). Именно негови са и новите тоалетни с прозрачни стени, която се появиха този месец в обществения парк Хару-но-Отава и в мини парка Йойоги Фукамачи. Отначало е трудно да проумеем как обществена тоалетна с прозрачни стени би могла да помогне за намаляване на безпокойството сред хората, които я използват - но контраинтуитивният дизайн на един от най-иновативните архитекти в Япония има за цел именно това.

Двете тоалетни се състоят от по три кабинки, изградени от прозрачно тонирано стъкло в синьо, жълто, розово или лилаво. Прозирният дизайн има практическа причина - позволява на човек лесно да провери дали е свободно, преди да влезе.

Има два проблема с обществените тоалетни, особено тези, разположени в паркове - обясняват от фондацията Нипон. - „Първият е дали е достатъчно чисто, а вторият - дали някой не се е скрил вътре.“

Дизайнът на Бан залага на нова смарт технология за стъклопакети, която превръща стените в непрозрачни със заключването на вратата. Според фондацията през нощта тоалетните осветяват парковете като красиви фенери.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?