Медия без
политическа реклама

Архитектурен гений постави прозрачни паркови тоалетни в Токио

Шигеру Бан е проектирал и Центъра "Помпиду"

18 Авг. 2020
Прозрачните кабинки на Шигеру Бан стават непрозрачни при употреба.
Фондация Нипон
Прозрачните кабинки на Шигеру Бан стават непрозрачни при употреба.

Големият архитект си проличава веднага, независимо дали проектира национален център за съвременно изкуство в Париж, или обществена градска тоалетна в Токио. И в двата случая той ще изпъкне с оригинална идея, която съчетава естетиката с утилитарност. Това постига отново и Шигеру Бан, носителят на “Прицкер” за 2014 г.  Това е най-престижната награда в неговата област, определяна като "Нобел" или "Оскар“ за архитектура.

Новият му проект изглежда незначителен и непрестижен, но само на пръв поглед. В крайна сметка и най-големият ценител на съвременното изкуство ходи много по-често до тоалетната, отколкото по музеи.

По света обществените тоалетни не се радват на чист имидж. Дори и в Япония, където стандартите за хигиена са по-високи, отколкото в голяма част от останалия свят, жителите изпитват безпокойство, че обществените тоалетни са тъмни, мръсни, миризливи и опасни.

За да освободи обществото от тази фобия, фондацията с нестопанска цел Nippon стартира „Тоалетен проект Токио“, като възложи на 16 известни архитекти да реновират 17 обществени тоалетни, разположени в обществените паркове на Шибуя - една от най-оживените търговски зони на Токио, съобщава TimeOut. 

Мисията беше с помощта на иновативен дизайн обществените тоалетни да станат достъпни за всеки - независимо от пол, възраст или увреждане, с цел „хората да се чувстват комфортно, като използват тези места и да насърчават духа на гостоприемство за следващия човек“, според изявление от фондацията Нипон.

Най-обсъжданият дизайн е на носителя на “Прицкер” Шигеру Бан (по негов проект е построен и Центърът "Помпиду" в Париж). Именно негови са и новите тоалетни с прозрачни стени, която се появиха този месец в обществения парк Хару-но-Отава и в мини парка Йойоги Фукамачи. Отначало е трудно да проумеем как обществена тоалетна с прозрачни стени би могла да помогне за намаляване на безпокойството сред хората, които я използват - но контраинтуитивният дизайн на един от най-иновативните архитекти в Япония има за цел именно това.

Двете тоалетни се състоят от по три кабинки, изградени от прозрачно тонирано стъкло в синьо, жълто, розово или лилаво. Прозирният дизайн има практическа причина - позволява на човек лесно да провери дали е свободно, преди да влезе.

Има два проблема с обществените тоалетни, особено тези, разположени в паркове - обясняват от фондацията Нипон. - „Първият е дали е достатъчно чисто, а вторият - дали някой не се е скрил вътре.“

Дизайнът на Бан залага на нова смарт технология за стъклопакети, която превръща стените в непрозрачни със заключването на вратата. Според фондацията през нощта тоалетните осветяват парковете като красиви фенери.

Още по темата