Медия без
политическа реклама

"Антигона" в Македония: "Публиката ще разкъса актьорите!"

Спектакълът на Сашо Морфов триумфира с три награди на фестивала във Велес

13 Окт. 2023
Сцена от "Антигона"
Стефан Н. Щерев
Сцена от "Антигона"

Плевенският театър спечели три от най-престижните награди на фестивала във Велес за спектакъла "Антигона" на Александър Морфов.

Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на античната драма "Стоби" – Велес започна на 2 октомври и по настояване на организаторите се откри със спектакъла на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" "Антигона" с режисьор Александър Морфов. "Публиката пощуря!", "Ще разкъсат актьорите…" са само част от коментарите на гостите на фестивала след спектакъла. Българските актьори бяха буквално обсадени от екзалтираната публика, а аплаузите продължиха повече от 15 минути.

На 12 октомври журито на XX международен фестивал "Стоби", в състав Йордан Витанов – актьор, Любчо Георгиевски – режисьор, и Катерина Момева - драматург, единодушно присъди следните награди: Гран При за спектакъл за „Антигона“, продукция на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев", награда за най-добра режисура на Александър Морфов и награда за най-добра мъжка роля на Деян Донков за ролята му на Креон.

След успеха на спектакъла спонтанно възникна и решението между Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър, и Сашо Димовски, директор на театъра в град Велес, за сътрудничество и реализация до 2026 г. на съвместен мащабен театрален проект между българските и македонските екипи.

Международният фестивал на античната драма "Стоби" се провежда ежегодно от 1992 г. Античният град Стоби, близо до град Велес,е основан II век пр.н.е. и е превърнат в естествен декор на този придобил вече голяма популярност театрален фестивал. Поради големия интерес от 2001 г. фестивалът има статут на международен, като всеки спектакъл, оценяван от международно жури, се посещава средно между 2000 и 3000 зрители. Двадесетото юбилейно издание на "Стоби" с мотото "Нови манифести" бе фокусирано върху античната драма и нейните съвременни разкази. Участваха участваха спектакли от България, Сърбия, Турция, Казахстан, Гърция и Северна Македония. Тазгодишният театрален празник IFAD "Стоби" е с подкрепата на Българския културно-информационен център-Скопие, Министерството на културата на Северна Македония и Община Велес.

"Антигона" на Жан Ануи, в която са използвани идеи и фрагменти от текстове на Софокъл, Рой Хен и самия Александър Морфов, бе първият спектакъл, с който именитият режисьор се завърна на българска сцена след 7-годишно отсъствие. Той бе поставен на плевенска сцена през 2021/2022, като режисьорът го реализира по покана на тогавашния директор на Плевенския театър Васил Василев. Междувременно Василев стана директор на Народния театър "Иван Вазов" - длъжност, която изпълнява и до днес - и покани Морфов за свой главен режисьор. Между двамата обаче бързо назря конфликт на политическа основа, който доведе до уволнението на Александър Морфов и до разцепление в състава на театъра. В момента режисьора не поставя никъде.

На "Аскеер" тази пролет Александър Морфов "Антигона" бе удостоена с приза за най-добро представление на сезона, а Александър Морфов получи наградата за режисура. 

Междувременно спектакълът не спира своето пътешествие и на 6 ноември ще закрие Балканския театрален фестивал в Благоевград. На 16 декември отново гостува на сцената на Народен театър "Иван Вазов", а в началото на следващата година "Антигона" ще стъпи и на сцената на Пловдивския театър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата