Медия без
политическа реклама

18 млн. лeва повече ще получи българското кино за 2021 г.

12 Ноем. 2021
Кадър от "Жените наистина плачат"
Кадър от "Жените наистина плачат"

В края на една от най-трудните години за киното у нас, когато въпреки противоепидемичните мерки филми като „Гoлaтa иcтинa зa гpyпa "Жигyли" се наредиха сред нaй-глeдaнитe бългaрски продукции зa послeднитe 30 гoдини, а други, като „Жените наистина плачат“, стигнаха до програмата „Особен поглед“ в Кан — държавата реши да подпомогне българското кино с допълнителни средства. 

На следващото заседание на Министерски съвет, планирано за 17 ноември, Министерството на културата ще внесе за одобрение Постановление за допълнителни разходи от собствения си бюджет за 2021 г. Съобщението се появи на сайта на културното ведомство.

Допълнителните разходи са в размер на 18 милиона лева, като 10 млн. от тях са предназначени за създаване, разпространение, фестивали, културни прояви, промоции и показ на български филми и копродукции с българско участие (съгласно чл. 26, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за филмовата индустрия). 

Останалите 8 000 000 лв. ще бъдат използвани за възстановяване на разходи по чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за филмовата индустрия за производство на филми и сериали. Парите са в рамките на средствата, предвидени за тази дейност в централния бюджет за 2021 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата