Медия без
политическа реклама

Милиони дози "Пфайзер" пристигат у нас до 3 месеца

Можем да ваксинираме по 20 хил. души дневно, казаха на брифинг шефовете на ИАЛ и "Пирогов"

03 Апр. 2021
Проф. Асен Балтов и маг. фарм. Богдан Кирилов дадоха оптимистичен брифинг за ваксините.
Снимка: БГНЕС
Проф. Асен Балтов и маг. фарм. Богдан Кирилов дадоха оптимистичен брифинг за ваксините.

България ще получи милиони дози РНК ваксини в следващите 3 месеца, стана ясно от брифинг пред "Пирогов" днес, в който участваха изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов и директорът на болницата проф. Асен Балтов.

"В следващите 3 месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК ваксините, така те ще са повече от векторните. След дълги преговори е защитен националният интерес", успокои Кирилов всички онези българи, които се притесняват да се ваксинират с "Астра Зенека" след проблемите и забраните на препарата за определени възрастови групи в други страни. В момента на "простосмъртни" граждани у нас - посредством "зелените коридори" или от личните лекари, се поставя само оксфорската ваксина. РНК се получава по различни други пътища.

Той припомни, че България ще получи над 1 200 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" след две тежки седмици на преговори на правителствено ниво между държавите-членки на ЕС. Страната ни ще получи бонуса като една от най-изоставащите в Европейския съюз с ваксинациите, редом с Хърватия и Словения. Кирилов не пропусна да подчертае, че това се е случило "в резултат на неотстъпчивостта на премиера".

Европейският съюз стана свидетел през последните дни на серия малки предателства заради национални амбиции при разпределението на ваксините.

 

Останалите 2 милиона РНК ваксини ще бъдат доставени в следващото тримесечие, допълни директорът на ИАЛ. 

500 000 дози от различните ваксини срещу коронавирус вече са поставени в България, имаме готовност за поставяне на 20 000 дози на денонощие, стана ясно от брифинга. Проф. Асен Балтов от своя страна припомни, че в следващата седмица ще бъде предложено да се включат и 4-та фаза -  възрастните хора и хронично болните. Това ще позволи до юни да се достигнат 50 % ваксининационно покритие срещу Covid-19 у нас.

 

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ

До утре – неделя, включително ще бъде отворен зеленият коридор за ваксинация без записани часове, във Военномедицинската академия в София. Той ще работи от 9:00 до 17:00 ч. 

В същия часови диапазон имунизацията в Александровска болница ще е в пункта преди бариерата на болницата, на булевард "Пенчо Славейков".

„Зелен коридор“ ще има днес и в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 8:30 до 16:30, и в болница „Св. Иван Рилски“ от 8:00 до 19:30 . 

В област Русе също е осигурен „зелен коридор“ - в университетската болница „Медика Русе“ , от 9:00 до 14:00 ч.

Навсякъде ще се поставя ваксината на "АстраЗенека". 

Още по темата