Quantcast
Адвокати: Някои съдилища са опасни за здравето в пандемията | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Адвокати: Някои съдилища са опасни за здравето в пандемията

Водещи защитници настояват за съдебна ваканция, защото "заради бездействието на властите не може да се рискуват животът и здравето"
1 024
 ВКС

Съдилищата временно да спрат да разглеждат дела в открити заседания, освен в неотложни случаи. За това призоваха в отворено писмо до Висшия съдебен съвет и председателите на всички съдилища в страната 25 водещи адвокати от София, Пловдив и Варна. Сред тях са Даниела Доковска, Емилия Недева, Ина Лулчева, Мария Шаркова, Константин Симеонов, Георги Гатев и др.

Според тях парламентът е отказал да поеме отговорност и да обяви съдебна ваканция. "Споделяме становището, изразено от Висшия адвокатски съвет и редица адвокатски колегии, че без работеща съдебна система няма държава. Споделяме и възмущението, че въпреки множеството предупреждения за развитието на заболяването от март досега не бяха взети ефективни мерки, не бяха направени своевременно законодателни промени, даващи възможност да се ограничи физическото присъствие в съдебните палати, като се гарантира разглеждането на делата онлайн при ефективно упражняване на правото на защита", се казва в писмото.

Но адвокатите са категорични, че бездействието на властите не може да е причина да се поставят в изключителен риск животът и здравето на всички ни.

Според тях от това, че не е обявена съдебна ваканция, не следва, че правосъдието обективно ще може да работи пълноценно в условията на задълбочаващата се здравна криза. Те прогнозират, че в открито съдебно заседание ще се разглеждат все по-малко дела поради множеството болни и контактни участници в производствата.

"Вече са много случаите на заразени и контактни съдии, прокурори, адвокати и служители, броят им се увеличава лавинообразно. За съжаление вече има починали. Делата се отлагат масово, а тези, които все пак се разглеждат в открито заседание, протичат непълноценно поради изключителното напрежение и страха от зараза", пишат още адвокатите.

Те припомнят, че условията в сградата, където се помещава Наказателното отделение на Софийския районен съд, както и в сградата на на спецсъдилищата, както и в други съдилища в страната "са абсолютно несъответни на изискванията за работа в условия на епидемия – залите са малки, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и струпването на граждани е неизбежно. Не могат да се проветряват и редица кабинети на съдии, прокурори и служители, които работят в тези сгради. Напълно неприемливи и опасни за здравето на работещите в тях, на адвокатите и гражданите са и помещенията на повечето деловодства". 

Според тях не трябва да спира разглеждането на наказателни дела, по които подсъдимият е задържан; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; дела по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; дела за осиновяване; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.

Другите дела, които не трябва да спират, са тези, които осигуряват защита на правата на живот, свобода, най-добрия интерес на децата и съдебният контрол върху административните актове, свързани с извънредната епидемична ситуация.

Съюзът на съдиите също призова магистратите да ограничат разглеждането на откритите съдебни заседания, чието отлагане няма да причини последици, непропорционални на защитата на човешкия живот.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Белгия забрани пътуванията с цел туризъм до 1 март

23.01.2021

Обновена

593
МОК планира ваксиниране на всички олимпийци, за да спаси игрите

23.01.2021

110 1
Отварят фитнес залите в началото на февруари

23.01.2021

Обновена

2455 12

Коментари

galia2

Интересно, трябваха им две седмици да осъзнаят последствията от разрастване на епидемията. Преди две седмици адвокатите стачкуваха, че ВСС иска да обяви съдебна ваканция. Тогава боледуваха предимно съдиите и съдебните служители. Още две седмици и могат да разберат, че всички са свързани в една икономика.   

жана д'арк
снимка на жана д'арк

На протеста - контрапротест. Цели 25 /двадесет и пет/ адвокати призовават за втора съдебна ваканция в рамките на една година. Може да са само 25, но затова пък са водещи. Даниела Доковска - Стъки, вероятно разликата на този етап е само в размера на възнаграждението. 

Влез или се регистрирай за да коментираш