Медия без
политическа реклама

26 376 пенсионери ще получат добавка за ваксина през март

Това са хора, които са се имунизирали през януари

23 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

26 376 пенсионери ще получат еднократна ваксинационна добавка от 75 лв. на 1 март, съобщи Националният осигурителен институт. Това са хора, които са завършили ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 31 януари. Броят на поощрените, за съжаление, е много далеч от надеждите на правителството. При обявяването на програмата премиерът Кирил Петков обяви за цел 300 000 възрастни да се ваксинират до края на февруари.

Това е второто плащане на новата добавка, която трябва да стимулира ваксинацията. За тези, които имаха завършен ваксинационен курс към 31 декември 2021 г., НОИ изплати еднократните суми на 1 февруари. Тогава по 75 лв. получиха 694 643 пенсионери.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на пенсионери, без значение на размера на пенсията и възрастта на човека. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ. Допълнителните еднократни 75 лева се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Добавката ще се изплаща до края на юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, пенсионери

Още по темата