Медия без
политическа реклама

Пет пъти по-ниски са таксите за парични преводи през интернет

Цената на мобилните разплащания варира от нула до 1 лев в част от банките

28 Окт. 2022
Pixabay

С непрекъснатото повишаване на банковите такси клиентите на банките все по-често търсят варианти, с които да понижат разходите си при извършване на стандартни операции, каквито са паричните преводи. Хората все повече избягват посещение на банковия офис и използват далеч по-евтините дигитални канали за извършване на разплащания.

Ковид пандемията, от своя страна, ускори процеса на дигитализация на банковите услуги и през последните две години се отчита ръст между 50% и 70% в разплащанията чрез интернет банкиране. Съвсем скоро например беше въведена услугата превод на суми, които се извършват през SIM карта на мобилен оператор. 

Финансовата платформа "Моите пари" направи сравнение между банките колко струва преводът на суми през интернет между сметки на един и същ клиент и между сметки на отделни клиенти в рамките на една и съща банка, както и междубанковите преводи. В момента тези услуги, ако се правят на гише, се таксуват минимум с 4 лева, когато са вътрешнобанкови, и около 6 лева - когато са към сметка в друга банка.

Ето как изглеждат най-ниските такси за вътрешнобанкови преводи, наредени от интернет/мобилното банкиране:

Както е видно от таблицата, която е извадка от тарифите на банките за физически лица, при голяма част от тях вътрешнобанковите преводи между отделни сметки на един и същ клиент е без такса. При превод в същата банка, иницииран през интернет банкирането, между сметки на отделни клиенти, таксата средно е 0.50 лв. 

Най-ниските такси за междубанкови преводи по интернет:

При някои банки поне пет пъти по-евтино излиза извършването на разплащания към сметки в други банки, когато са извършени през интернет - между 0.50 лв. и 1.00 лв. 

Ключови думи:

банки, такси, Моите пари

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?