Медия без
политическа реклама

Пандемията трансформира краткосрочните наеми в дългосрочни

Агенции за недвижими имоти предлагат спасителни варианти за собствениците на жилища за туристи

14 Авг. 2020
Илияна Кирилова

От самото начало на COVID пандемията и налагането на извънредно положение резервациите на жилища, отдавани краткосрочно за туристи чрез различни платформи, се сринаха с 25-90% в световен мащаб. Прогнозите са, че поне още година положението няма да се подобри, т.е. собствениците още дълго време няма да може да разчитат на редовни доходи от имота си.

Отскоро агенции за недвижими имоти предлагат помощта си за домакините, като им предлагат различни решения как отново да печелят от собствеността си и да намалят пропуснатите ползи, докато пазарът се възстанови.

Агенция Аntre например предлага на хостовете на краткосрочно отдавани жилища два спасителни варианта. Първият предвижда имотът да се отдава дългосрочно, като собственикът получава наем от агенцията дори и през дните, в които жилището е свободно. При втория вариант собствениците могат да продадат жилището при все още висок пазар, ако то е закупено единствено с инвестиционна цел. Купувач може да бъде агенцията или нейни клиенти. 

Други агенции за недвижими имоти предлагат краткосрочните туристически наеми да бъдат заменени със средносрочни, насочени към корпоративни клиенти. Unique Estates работи активно за популяризиране на това направление, а именно наем на имоти за период между 1 и 6 месеца. От агенцията осигуряват съдействие на наематели и наемодатели за поддръжка, техническо обслужване и допълнителни услуги. Този вариант е много подходящ за наемодателите, които не живеят в страната, но биха искали техните имоти да бъдат обгрижвани, както и за наемателите, за които контактът с един човек, който да обслужва всички техни задължения, е от голяма полза. 

Нуждите от подобни решения стават все по-наложителни в кризисните месеци, когато все повече е видимо, че пазарът при краткосрочните наеми няма да се възстанови с нормализирането на живота в градовете. Дори напротив, авиокомпании разредиха полетите и в своите прогнози залагат евентуални печалби едва през 2022 г.  А пазарът на краткосрочни наеми, отдавани чрез booking, Airbnb, Facebook и др., разчита точно на самолетните туристи.

Ето защо през последните месеци хостове и цели компании, управляващи апартаменти за краткосрочно отдаване, се обръщат към консултанти от имотния бранш с идеята да се намерят компромисни решения за намаляване на загубите в сектора. Съветът на агенциите за недвижими имоти е да се вземат бързи антикризисни мерки, преди да се стигне до пренасищане на пазара и изчерпване на ресурсите на агенциите, а това означава по-неблагоприятни условия за хостовете.

Още по темата