Quantcast
Най-честите грешки при пране, които съсипват и уреда, и дрехите | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Най-честите грешки при пране, които съсипват и уреда, и дрехите

11 899
 Pixabay

При пускането на пералната машина домакините допускат грешки, за които дори не си дават сметка. Лошото е, че така вредят и на уреда, и на дрехите. Ето какво НЕ трябва да се прави:

1. Използването на твърде много прах или гел съсипва тъканите. Повишената доза изобщо не означава по-добро премахване на петната и  замърсяванията, а плакненето се затруднява и след него остават белезникави следи, особено по гънките и шевовете.

2. Неправилно сортиране на дрехите преди пране. В забързаното ежедневие често пъхаме заедно бели и цветни материи. А после се кахърим, че сме съсипали любимата рокля или риза - само защото не сме отделили няколко минутки за разделяне. Другата груба грешка е да перем заедно копринена блуза и фино бельо с дрехи с ципове, катарами, метални копчета и украшения с остри краища. После се ядосваме на издърпани нишки и дупки. По принцип циповете винаги трябва да са вдигнати догоре, а закопчалките да са закопчани.

3. Препълването на пералнята е много лоша практика. С натъпкването може да си докарате не една, а две бели - дрехите не само се заплитат, разтягат и дори разкъсват, но и уредът може да се повреди. 4. Перете чорапите и сутиените си без специална торбичка?  Ако нямате навика да използвате специални мрежички за пране, чорапогащниците ви ще се заплетат на възел, а чашките на сутиена може да се намачкат.  

5. Нередовното почистване е враг №1 на пералнята. Нима не знаете, че всеки домакински уред има нужда от грижа? Отделенията за праха и омекотителя трябва редовно да се измиват, а гумата на барабана да се забърсва след всяко пране.

Добре е веднъж на всеки четири месеца да пускате машината на пълен цикъл, но без да слагате в нея пране. 

6. Не оставяйте прането да стои дълго в барабана. Ако веднага извадите и прострете дрехите, чаршафите или пердетата, може дори да си спестите гладенето. Използването на закачалки, на които изпраните неща да съхнат, е добра идея.

 

 

Ключови думи:

пералня, спести

Още

Преброителите се познават по маските

24.09.2021

224
Дайте нова работа на старата четка за зъби
Как да познаем прясно ли е месото

03.09.2021

16341