Медия без
политическа реклама

Кризата се задълбочава - решение ли е златото?

За последните 15 години цената на благородния метал е скочила със 185%

27 Май 2022
Pixabay

Настъпи ли криза, златото открай време неизменно става атрактивно убежище за инвеститори и обикновени хора, които разполагат със свободни средства. Така е и през последните 15 години.

От края на 2008 г., когато се разрази глобалната финансова криза, до лятото на 2011 г. цената на благородния метал стремглаво се покачи от $900 на $1900 за тройунция. С отшумяването ѝ и успокояването на финансовите пазари златото започна да губи част от своята атрактивност. Но в края на 2019 г. - още с първите сигнали за наближаваща нова криза вследствие на ковид пандемията, цената му отново пое нагоре и достигна рекордните над $2000 за тройунция.

С овладяването на пандемията и възстановяването на икономиките златото започна да поевтинява - до военния конфликт в Украйна, с което отново бе потвърдена максимата, че златото е безопасно убежище за свободните пари. В началото на март цената му отново достигна $2000 за тройунция, макар по-късно да претърпя корекция и да се върна на стойността си от година по-рано.

"Всяка криза обаче "премества" цената на златото на по-високи нива", казва експертът от финансовия портал "Моите пари" Иван Стойков. Според него е напълно вероятно тази тенденция да продължи, особено ако кризата се задълбочи, търсенето на метала остане високо, а добивът му - ограничен. За последните 15 години тя е скочила със 185%. От инвестиционна гледна точка за този период ценният метал е генерирал средно по 7,2% доходност всяка година, показват сметките на "Моите пари".

Инвестирането в злато все пак е рисково начинание и консултация с експерти е задължителна, за да не претърпите загуби. Заради пиковете и спадовете на котировките му на международните пазари инвестиционните консултанти може да помогнат със съвет кога е подходящият момент да се направи инвестицията.

Не е задължително да притежавате физически метала, в който влагате спестяванията си. Търговските банки предлагат продукти за инвестиции в безналично злато, които набират популярност през последната година-две с премахването на лихвите по депозитите и с ръста на инфлацията.

За да направите такава инвестиция, обикновено трябва да откриете сметка в евро или щатски долари, чрез която да купувате и продавате онлайн безналично злато. Идеята е да се печели от движението на цената му.  За всяко количество злато, в което инвестирате, се получава документ, който удостоверява неговото притежание. Банковите консултанти предоставят на клиентите котировките на златото в реално време от международните пазари, а сделките се сключват бързо и лесно чрез електронно банкиране. Най-често се изисква минимален размер за търгуване от 1 тройунция злато или 31.1 грама.

Търговските банки, които предлагат този продукт, представят като голямо негово предимство факта, че няма нужда да се правят разходи за застраховка и съхранението на ценния метал. Освен това по сметката в евро и долари за онлайн търговия в злато не се начислява такса "наличност" за суми над определена стойност, каквато има по обикновените депозитни или разплащателни сметки (най-често 0.7% годишно за суми над 200 000 лв.).

Банките рекламират този свой продукт с липсата на такси за откриване и закриване на сметката за безналично злато, а също и при покупко-продажба. Разбира се, подобна банкова услуга не е безплатна, защото се дължи такса за инвестиционното посредничество. Освен това наличностите по сметката в злато не са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Още по темата