Медия без
политическа реклама

Конкурентът на OpenAI - xAI привлече инвестиция от 6 млрд. долара

Pixabay

Стартъпът на Илон Мъск - xAI, който от 10 месеца се конкурира с нашумялата компания в областта на изкуствения интелект - OpenAI, привлече инвестиция от 6 млрд. щ. долара. Сделката, която ще даде на инвеститорите една четвърт от компанията, се очаква да приключи през следващите няколко седмици, освен ако условията ѝ не се променят.

 

Сред инвеститорите в xAI са фондове за рискови инвестиции като Sequoia Capital и Future Ventures. Последният е съоснован от дългогодишния приятел на Мъск - Стив Джърветсън. Сред останалите участници в инвестиционния рунд вероятно ще бъдат Valor Equity Partners и Gigafund. Основателите на тези два фонда също са част от близкия кръг на милиардера Мъск.

 

Сред инвеститорите в стартъпа на Илон Мъск са някои от най-известните имена в технологичния свят. Стив Джърветсън, съосновател на Future Ventures и дългогодишен приятел на Мъск, е бивш директор на Tesla и настоящ член на борда на SpaceX.

 

Люк Носек, съосновател на Gigafund, е първият рисков инвеститор в SpaceX и също е член на нейния борд. Антонио Грасиас, основател на Valor Equity Partners, е сред първите инвеститори в Tesla. Подобно на Джърветсън, той е бивш директор на Tesla и също е в борда на SpaceX.

 

Илон Мъск не крие амбициите си чрез xAI да свърже цифровия и физическия свят. Той планира да постигне това, като използва данни за обучение от всяка от своите компании, включително Tesla, SpaceX, Boring Company и Neuralink

Ключови думи:

Илон Мъск, xAI, инвестиция