Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инвестициите в злато стават популярни и у нас

Големите кюлчета са по-изгодни, защото са на цени, най-близки до борсовите

23 Септ. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
Снимка pixabay.com
От началото на годината състоятелните нашенци предпочитат да купуват по-големи кюлчета злато.

Инфлацията и войната карат все повече българи да влагат парите си в инвестиционно злато. Това се отнася основно за нашенци с финансови възможности над средните.

От началото на годината покупките на този актив у нас са се увеличили с над 50%, твърди Даниел Василев от „Тавекс“, компания, специализирана в търговия с ценния метал. Той обясни и какво може да се смята за инвестиционно злато: „От монетите за инвестиционно злато не са само отсечените преди 1800 г. В противен случай те се смятат за културно наследство. Другият критерий е да е била законно платежно средство или в момента също да е и да има по-висока чистота на златното съдържание от 22 карата. Всички такива златни монети, продавани в банките и специализирани фирми у нас, трябва да са без ДДС. Без косвения данък се търгуват и златните кюлчета“.

По думите му в момента се пазаруват много миникюлчета от по 1 грам, които са най-достъпният начин да навлязат в света на инвестиционното злато. Голямо е търсенето и на тези от 50 и 100 грама, като при тях стойността е най-близо до спот цената. Сред най-популярните са и 1 тройунция (31,1 грама) - кюлче, монетите със същото тегло като „Австралийско кенгуру“ и „Австрийска филхармония“, а също и 20-франковите монети с лика на Наполеон III.

„Инвестиционното злато е най-удачният избор, защото неговата цена е най-близка до борсовата“, казва Василев. „При златните накити има голяма надценка на ювелира, която често се равнява или дори е по-голяма от цената на ценния метал, използван за направата на бижуто. Освен това за накитите има и ДДС, а за инвестиционното злато няма“, пояснява Василев.

Според запознати при покупка на злато трябва да се търси винаги информация за чистотата му. Част от монетите например имат съдържание на ценния метал от 99,99%, а други - 91,67%.

От началото на годината се забелязва и забавяне на доставките от рафинериите в чужбина. Все още става дума за някои от най-търсените монети, като американски орел например. Също така и 50- и 100-грамови от най-голямата рафинерия в Швейцария.

Златото продължава да е много добра инвестиция срещу инфлация. За последната календарна година ръстът на цената му е 15%. За последните 12 месеца най-ниската борсова цена в Европа е била 1484,44 евро за тройунция и е регистрирана на 28 септември миналата година. Пикът от 1870,22 евро е отчетен на 8 март 2022 г., сочи статистиката на сайта bullionbypost.eu.

Цената на златото в лева у нас е нараснала 24,05% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1684 лева/тройунция, а най-високата 4234 лева/тройунция.

Още по темата