Quantcast

Медия без
политическа реклама

Tesla все още държи силен коз срещу конкурентите си

Американската компания има най-голямата мрежа от зарядни станции за електромобили

13 Апр. 2023
Tesla

Електрификацията в световната автомобилна индустрия напредва неумолимо, а всички големи производители имат една основна цел – да се опитат, ако не да задминат, поне да настигнат лидера Tesla. Американската компания обаче все още разполага с основното предимство, което я отличава от останалите световни марки. Това е огромната мрежа от зарядни станции по целия свят.

Производителят на изцяло електрически превозни средства вече разполага с 45 000 станции Supercharger спрямо 35 000 единици към юни 2022 г. В момента само в САЩ има около 17 000 Supercharger. За сравнение - Electrify America на Volkswagen Group планира да има над 10 000 отделни зарядни станции в САЩ и Канада до 2026 г.

Преди пускането на пазара на Model S през 2012 г. никъде по света не съществуваше изградена зарядна мрежа. Supercharger беше създадена по необходимост, а Tesla не можеше да разчита на чужда помощ, защото технологията беше напълно нова. Това принуди компанията на Илон Мъск сама да разработи зарядната мрежа, а похарчените време и пари се отплатиха щедро.

Докато конкурентите на пазара на електромобили се опитват да наваксат изоставането си, Tesla постепенно отвори своята мрежа от зарядни станции за други марки. Целта е до края на 2024 г. около 7500 от терминалите да позволяват зареждане на коли от други марки, което помага и за рекламата на продуктите на Tesla.

В същото време Мъск и екипът му са наясно, че мрежата Supercharger трябва да продължи да се разраства, защото колите на Tesla се продават с огромни темпове. Само преди дни компанията обяви (за трети път тази година), че сваля цените на цялата си гама, с което се очаква да подобри всички рекорди по продажби. А целта е до края на десетилетието да продава по 10 млн. коли годишно, за което ще спомогнат и няколкото нови завода, чието изграждане предстои.

И докато Tesla върви напред, конкурентите продължават да се задъхват. Споменатата Electrify America изпитва огромни проблеми със своите зарядни станции. Оказа се, че много от тях блокират, когато на тях се закачи електромобил, който не е на VW Group. Последният пример е с пиката R1T на новата марка Rivian, който блокира, докато се опитваше да зареди в Калифорния и се наложи пълно препрограмиране на целия му софтуер.

Ключови думи:

Tesla