Quantcast

Медия без
политическа реклама

Skoda вдига категорията със Scala

Новият модел на чехите ще се бори с VW Golf и Ford Focus

20 Дек. 2018
Шкода

Сегментът на хечбекове от класа на Volkswagen Golf и Ford Focus си остава сред най-популярните в Европа, а конкуренцията в него е все така жестока. Там са още Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane, KIA Ceed, Hyundai i30, Mazda3, Toyota Corolla и др. Сега в него навлиза и Skoda с новия си модел Scala, който заменя Rapid Spacebacк. И има абмиции да играе основна роля на пазара на Стария континент.

Дизайнът на Scala беше разкрит още на автосалона в Париж през октомври, където Skoda представи концептуалния си модел Vision RS. В основата и на двата автомобила е модулната платформа MQB-A0, на която е базиран новият Volkswagen Polo. Дължината на Scala е 4362 мм, широчината - 1793, а височината - 1471. Разстоянието между двете оси е 2649 мм, което показва, че новият хечбек на чехите леко превъзхожда Golf като размери.

Обемът на багажника е 467 л, но при свалени задни седалки той се увеличава до 1410, с което е ненадминат в този клас. Като цяло пространството в салона е идентично с това на Skoda Octavia, което е сериозно предимство, защото точно този показател бе една от основните причини Octavia да се превърне в един от най-успешните модели на чехите на пазара.

Интериорът на Scala е доста по-различен от този на другите автомобили на Skoda. Основна роля играе сензорният екран на мултимедийната система, който в базовия вариант е с диагонал 6,5 инча. Като опции се предлагат екрани с 8,0 или 9,2 инча, като те са комбинирани с класически бутони на централния панел. Срещу доплащане клиентът получава и цифров приборен панел с 10,25-инчов екран.

Списъкът с допълнително оборудване е впечатляващ и включва отопляем волан, LED светлини, адаптивен круз контрол, странични въздушни възглавници и на втория ред седалки, система за автоматично спиране и функция за автономно паркиране. Чехите обръщат особено внимание и на системата Simply Clever, която прави интериора много функционален. В салона има голям брой ниши, в които могат да се съхраняват предмети с най-различна големина.

На пазара Skoda Scala излиза с набор от 5 двигателя. Базовият вариант е оборудван с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор TSI с мощност 95 к.с. и въртящ момент 175 Nm. Той се съчетава единствено с 5-степенна механична скоростна кутия. Предлага се и версия на същия мотор, но със 115 к.с. и 200 Nm, като тук скоростната кутия е 6-степенна, отново механична.

Най-мощната бензинова модификация получава 1,5-литров 4-цилиндров турбомотор TSI. Неговата мощност е 150 к.с. и 250 Нм, като фабрично този агрегат разполага с функция за деактивация на два от цилиндрите при по-ниска скорост. Това съответно подобрява неговите екологични показатели и намалява разхода на гориво.

За модела е предвиден и един дизелов агрегат - 1,6-литров, със 115 к.с., който се съчетава с 6-степенна механична трансмисия. За всички модификации - без тази с най-слабия бензинов мотор, като опция се предлага и 7-степенна автоматична трансмисия DSG с два съединителя.

На някои пазари ще се продава и версия с 1,0-литров мотор - G-TEC, който работи на метан. Неговата мощност е 90 к.с. и има максимален въртящ момент 145 Nm, като скоростната кутия е 6-степенна механична. Всички задвижващи агрегати разполагат със система "старт-стоп", като отговарят на най-новия екологичен стандарт Euro 6d-TEMP.

Ключови думи:

автомобили, Skoda