Медия без
политическа реклама

Кои коли дават най-много дефекти

Класацията е за автомобили втора ръка на възраст до 5 години в Европа

03 Март 2023

Поскъпването на новите автомобили накара потребителите да се обърнат към колите втора ръка. Сред тях обаче има и такива, чиято покупка може да крие доста неприятни изненади и допълнителни разходи за бъдещия собственик. Затова и експертите от британското издание WhatCar? се опитват да улеснят избора на потребителите.

Те са провели проучване сред 25 000 собственици на автомобили от различни сегменти, не по-стари от 5 г. Те е трябвало да споделят какви проблеми са открили в колите си през последните две години. Въз основа на това е съставен списък на най-проблемите модели (всички те се предлагат и на българския пазар):

 

Семейни кросоувъри - Peugeot 3008 (2017-)

Дизеловото Peugeot 3008 е избрано за най-лошия семеен SUV на възраст под 5 г. Около 40% от анкетираните собственици на този модел се оплакват от множество проблеми. Основните са с окачването, а също така с акумулатора, двигателя и спирачките.

 

Семейни кросоувъри - Range Rover Evoque (2011-2019)

Надеждността на предишното поколение на кросоувъра Range Rover Evoque не е добра. 35% от собствениците на този модел наскоро са били принудени да се обърнат към сервизни центрове. Най-честите оплаквания са за работата на акумулатора, електрониката и мултимедийната система. Малко по-малко шофьори се оплакват от проблеми с изпускателната система и климатика.

 

Семейни кросоувъри - Jaguar E-Pace (2017-)

Впечатляващият стил и обширната гама от опции правят Jaguar E-Pace привлекателна покупка. Проблемите с надеждността обаче не са малко. Почти половината от анкетираните съобщават за неизправности в навигационната и мултимедийната системи. Освен това надеждността на двигателя и изпускателната система също предизвикват оплаквания от шофьорите.

 

Семейни кросоувъри - Audi Q3 (2018-)

43% от собствениците се оплакват от проблеми с надеждността на германския кросоувър Audi Q3. Тези автомобили са посещавали сервизи основно заради проблеми в електрониката, горивната система и двигателя.

 

Семейни кросоувъри - BMW X1 (2015-2022)

Ремонтът на компактния кросоувър BMW X1 с дизелов двигател може да удари силно семейния бюджет на собственика му. Проблеми са открити при 44% от автомобилите на възраст до 5 години. Най-често повредите са при електрониката, двигателя и акумулаторите.

 

Семейни кросоувъри - Volvo XC40 (2017-)

Сред основните предимства на шведския Volvo XC40 собствениците отбелязват просторен багажник, голямо вътрешно пространство и висока безопасност. В същото време собствениците на кросоувъра с бензинов двигател (23%) не са много доволни от надеждността на модела. Те обръщат внимание на проблеми с двигателя и батериите, както и по детайли от купето на автомобила. Подобно е положението и при хибридната версия, където повреди има при 14% от колите.

 

Семейни кросоувъри - Dacia Duster (2013-2018)

Нещата не са добри и при предишното поколение на кросоувъра Dacia Duster. Най-често собствениците на тези машини се сблъскват със повредена електроника, проблеми с двигателя и неизправности на спирачната система.

 

Компактни автомобили - Ford Fiesta (2017-)

Най-проблемният компактен автомобил според проучването е хечбекът Ford Fiesta, който е най-популярната кола във Великобритания. Повече от 30% от собствениците наскоро са били принудени да се свържат със сервизни центрове. Най-често те се сблъскват с повредена електроника, проблеми с двигателя, както и с неизправности на информационно-развлекателната система.

 

Компактни автомобили - Volkswagen Polo (2018-)

Както се отбелязва в проучването, Volkswagen Polo се ползва с голямо търсене на вторичния пазар в Обединеното кралство. Основните предимства са ниската цена за такъв употребяван автомобил. Експертите обаче съветват потенциалните клиенти да се замислят сериозно, преди да купят този модел втора ръка, тъй като 37% от собствениците са ходили на сервиз заради различни повреди - най-чести са били проблемите с двигателя и климатика.

 

Компактни автомобили - Toyota Yaris (2011-2020)

Слабите места на Toyota Yaris са окачването и спирачната система. Именно от тях са се оплакали повечето от анкетираните притежатели на такъв хечбек. Повече от половината от тези японски коли са ремонтирани в сервизни центрове.

 

Премиум автомобили - Audi A6 (2018-)

Според проучването седанът Audi A6 от текущото поколение заема първо място в антирейтинга на най-проблемните премиум модели. Оказва се, че 47% от собствениците са имали поне една неизправност в рамките на две години. Най-големият проблем е с електрониката, но има оплаквания от скоростната кутия, двигателя и мултимедията на колата.

 

Премиум автомобили - Audi A6 (2011-2018)

В списъка на най-проблемните автомобили попада и предишното поколение Audi A6. Тук основното оплакване на собствениците е от акумулатора. Сериозни проблеми има и със спирачките, купето и електрониката на А6.

 

Премиум автомобили - Jaguar XF (2015-)

За проблеми с големия седан Jaguar XF съобщават 28% от анкетираните. Собствениците на тези коли са били принудени да се обръщат към сервиз заради неработеща навигация, заради двигателя и спирачките.

 

Премиум кросоувъри - Land Rover Discovery (2017-)

В тази категорията първото място в негативната класация е за Land Rover Discovery. Почти 40% от собствениците на модела от предишното поколение съобщават за проблеми. Основните оплаквания са свързани със спирачната система, двигателя, кормилното управление, акумулатора, скоростната кутия и електрониката.

 

Премиум кросоувъри - Range Rover (2013-2022)

Собствениците на Range Rover също се оплакват от сериозни проблеми. Те са открити при повече от 30% от автомобилите - с купето, интериора, двигателя, изпускателната система и спирачките.

 

Премиум кросоувъри - Range Rover Sport (2013-2022)

38% от собствениците на Range Rover Sport се оплакват от неизправност. Списъкът е традиционен - каросерия, двигател, интериор, спирачки, навигация и мултимедийна система.

Ключови думи:

автомобили