Quantcast

Медия без
политическа реклама

Какво ново в автомобилната индустрия през 2021 г?

Някои от премиерите на нови модели ще бъдат исторически

15 Яну. 2021
Mercedes-Benz EQS

Изминалата 2020 г. беше кошмарна за автомобилната индустрия, като основната причина, разбира се, беше пандемията от COVID-19. Бяха затворени голям брой заводи, нарушиха се доставките на оборудване и оттам намаляха продажите, при това сериозно.

2021 г. обаче обещава да бъде много богата на премиери, макар повечето световни автомобилни изложения отново да бяха отложени заради ограничения във връзка с коронавируса. И все пак предстоят интересни 12 месеца.

Ако трябва да откроим две от премиерите, които ще останат в историята на автоиндустрията, това са появата на първия кросоувър на Ferrari и дебютът на електрическия луксозен седан на Mercedes-Benz.

За кросоувъра на Ferrari се знае, че ще се казва Purosangue (чистокръвен - итал.). В Маранело дълго време бягаха от темата с кросоувърите, но накрая се предадоха, притиснати от масовото производство и търсене на SUV-модели.

Засега дизайнът на модела остава тайна, но пък има данни за платформата - ще се използа шасито на гран-туръра Roma. От него ще бъде взет и 3,9-литровия двигател, форсиран от сегашните 620 на 650 к.с. мощност. Той ще работи с 8-степенна преселективна скоростна кутия с двоен съединител. Очаква се и хибриден агрегат - същият като при хиперколата Ferrari SF90 Stradalе.

Колкото до Mercedes-Benz, неговият електрически флагман ще получи името EQS, като от компанията обещават, че това ще бъде

 

най-безопасният и най-технологичен автомобил

 

в историята на марката. Той ще получи сложна и мощна система за филтрация на въздуха, която е част от новата стратегия за лукс (Progressive Luxury). Тя ще дава на клиентите достъп до иновационни технологии и екологични сервизи за мобилност. На върха на гамата на новия модел ще се разположи версия с мощност над 600 к.с. 

EQS обаче няма да бъде единствената "електрическа" новина на марката за 2021 г. Гамата "зелени" модели, която засега включва кросоувъра EQC и минивана EQV, ще бъде попълнена от компактните EQA и EQB, както и от седана EQE.

Нещо подобно се опитва да направи Audi със своя седан на ток e-tron GT, чиито продажби стартират през пролетта. Моделът е изграден на платформата на Porsche Taycan, а като дизайн повтаря до голяма степен концепта e-tron GT от 2018-а. Производството започна още през 2020 г. в Некарзулм, където се сглобява и суперколата Audi R8. Очаква се и гореща версия RS, която ще развива мощност 600 к.с. и ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 сек.

BMW също се включва активно в битката при електрическите модели с новия кросоувър iX, чието производство започва напролет. Задвижването е поверено на два електромотора, чиято комбинирана максимална мощност ще надхвърля 500 к.с. и ще ускорява колата от 0 до 100 км/ч за под 5 сек. BMW обещава потребление на енергия под 21 киловатчаса за 100 км по тестовия цикъл WLTP.

Високоволтовата батерия, с капацитет над 100 киловатчаса, пък осигурява обхват над 600 км с едно зареждане. Освен това iX ще е способен да се зарежда при 200 кВт, при което за попълването на батерията от 10% до 80% заряд ще са нужни само 40 минути. Десетминутно зареждане добавя 120 км пробег.

2021-ва е много важна и за друг производител на луксозни автомобили - Maserati. Плановете на италианската марка са грандиозни. До 2024 г. 

 

тя предвижда да представи 13 нови модела,

 

като първият е суперколата със средно разположение на двигателя MC20. След това ще излезе "по-малкото братче" на кросоувъра Levante, което ще се нарича Grecale в чест на мощния и хладен средиземноморски вятър.

За новия модел се знае, че е построен на платформата Giorgio на седана Alfa Romeo Giulia и кросоувъра Stelvio. Със сигурност Grecale ще получи екологична версия, тъй като е част от фирмената стратегия за електрификация на гамата Folgore (в превод от италиански - мълния). Пълна загадка обаче остава външният вид.

Няма как годината да мине и без някои по-обикновени, но също много важни модели. Сред тях е Nissan Qashqai, който при първата си поява предизвика революция при компактните кросоувъри и продължава да е сред лидерите по продажби в този клас. Сега предстои излизане на третото му поколение, което ще получи дизайн в стила на субкомпактния Juke и баткото X-Trail.

Кросоувърът е сглобен на модернизираното модулно шаси CMF-C, като получава по-твърда с 41% каросерия, но едновременно с това ще бъде с 60 кг по-лек. Дизеловите мотори напускат пазара в Европа и изборът на клиента ще бъде сведен до 1,3-литров турбодвигател със стартер генератор и хибридна модификации, при която двигателят с вътрешно горене няма връзка с колелата и само зарежда батерията.

 

С ново поколение ще се отчете и Opel Astra,

 

която ще се появи в края на годината. Автомобилът ще е на база платформата EMP2 на концерна PSA, като технически ще повтаря Peugeot 308, но дизайнът му ще е в стила на новото поколение на кросоувъра Opel Mokka. Същото се отнася и за задвижването на Astra, което ще е идентично с това на Mokka. А това означава хибридни агрегати, както и напълно електрическа версия на популярния модел.

Няма да останат разочаровани и любителите на големите всъдеходи, тъй като легендата Toyota Land Cruiser 200 напуска пазара, за да отстъпи място на нова генерация с индекс 300. Засега е ясно, че новият автомобил ще запази габаритите на предшественика си, но ще има промени при двигателите. Настоящият 4,6-литров V8 отпада, а неговото място заема 3,4-литров "шестак" V35A-FTS с два турокомпресора с мощност над 400 к.с. Дизеловият V8 също отива в историята за сметка на нов хибриден агрегат, който ще получи около 480 к.с.

Ключови думи:

Ferrari, Mercedes-Benz, Audi, Nissan, Opel, автомобили