Медия без
политическа реклама

160 години Opel - от шевните машини до високите технологии

Компанията от Рюселсхайм празнува своята достолепна годишнина

15 Апр. 2022
Адам Опел и най-големият му син, снимани на един от първите автомобили на компанията.
Opel
Адам Опел и най-големият му син, снимани на един от първите автомобили на компанията.

През 2022 г. Opel празнува своята 160-годишнина. В този период германската марка със светкавица в емблемата предлага на милиони клиенти различни продукти и иновации по цял свят, като успешно успя да премине през редица трудности и изпитания.

Историята започва в края на август 1862 г., когато Адам Опел сглобява в Рюселсхайм първата си шевна машина, поставяйки основите на Opel. Производствените резултати бързо се увеличават, като не е за пренебрегване фактът, че фирмата започва да удовлетворява и индивидуалните желания на своите клиенти, проектирайки шевни машини по техните специфични изисквания. Още през 1868 г. Адам Опел и служителите му преместват фабриката в нова сграда. Компанията бързо се развива и се превръща в

 

един от най-големите производители на шевни машини

 

в Германия, като започва износ за цяла Европа.

След това Opel полага следващия успешен стълб в бизнеса - производството на велосипеди. През 1886 г. в Рюселсхайм е сглобен първият велосипед - което прави фирмата един от първите производители на колела в Германия. Скоро гамата от модели се разширява, за да включва триколки и Sicherheits-Niederräder ("сигурен велосипед с ниски колела").

През 1888 г. е открита първата фабрика, специално за производство на велосипеди. Opel бързо възприема модерните технологии като пневматични гуми, сачмени лагери и главини, прилагайки ги във велосипедите си. От 1894 г. създава

 

велосипеди специално за жени

 

Историята на успеха продължава десетилетия, а през 20-те години на ХХ век Opel напредва още повече и става най-големият производител на велосипеди в света.

Решаващата стъпка за развитие на компанията - управлявана от петимата синове, наследили я след смъртта на Адам Опел, е началото на автомобилното производство през 1899 г. Това превръща Opel в пионер в тази индустрия и един от най-традиционните автопроизводители в света.

В Рюселсхайм стартът е даден с историческия модел Patent-Motorwagen System Lutzmann. През 1906 г. са произведени 1000 такива коли. Поредният успех идва през 1909-а с легендарния 4/8 PS Doktorwagen. При цена от 3950 марки автомобилът е наполовина по-евтин от тези на луксозните конкуренти. Така Opel предоставя възможност на по-голяма част от населението да притежава собствено мобилно средство.

Въвеждането на поточна система за производство през 1910 г. също има значителен принос в успехите на марката. Opel е първият германски производител, въвел широкомащабно производство чрез технологията на поточна монтажна линия. Първият автомобил е произведен по този начин в Германия през 1924 г. и се нарича 4/12 PS Laubfrosch. Боядисан е в зелено за асоциация с наименованието "дървесна жаба".

Само три години по-късно, Opel 4 PS, с базова цена от едва 2980 марки, вече не е скъп луксозен артикул за единици, а се позиционира като надеждно и достъпно транспортно средство за мнозина.

В същото време благодарение на рационалното производство и с непрестанно нарастващата производителност колата става все по-достъпна с годините. А търсенето на Opel продължава да нараства. През 1931 г. моделът с 1,2-литров двигател

 

става първият истински "народен автомобил".


Последващата революция в производството е скоро след това. През 1935 г. новият модел Olympia става първото германско масово произвеждано превозно средство с единно изцяло стоманено тяло, което благодарение на малкото си тегло осигурява подобрена ефективност при шофиране и нисък разход на гориво. За първи път новият дизайн дава възможност за т.нар. "брак" между корпус и енергийните агрегати. По този начин целият производствен процес е по-бърз и по-ефективен, проправяйки пътя за навлизане на метода в масово производство.

Opel продължава да привлича общественото внимание към себе си, представяйки нови модели и варианти на превозни средства, като създава някои забележителни модели. Сред тях е Kadett, чиято първа версия излиза на пазара през 1936 г. Моделът се задържа в производство до 1991 г., когато 12-ото му поколение получи името Astra, за да продължи напред до наши дни.

Марката има успехи и при по-малките модели, което се дължи най-вече на Corsa. Този автомобил пък празнува 40-годишнина през 2022-ра. А днес на пазара се предлага и негова изцяло електрическа версия.

През 1999 г. Opel отново демонстрира иновативно решение с модела Zafira и концепцията Flex7, които създават

 

нов сегмент в класа на 7-местните компактни ванове.

 

За първи път такъв модел може да бъде трансформиран в двуместен с голяма зона за товар, при това само за миг, без да се налага да се отстраняват седалки.

Спортните автомобили също са част от историята на марката Opel. Най-зрелищният пример е на 23 май 1928 г., когато Фриц фон Опел, най-големият внук на Адам Опел, достига скорост от 238 км/ч с RAK 2 на писта "Авус" край Берлин.

Преди почти пет десетилетия легендата Валтер Рьол постави Opel начело в моторните рали спортове. През 1974 г. той и навигаторът му Йохен Бергер станаха европейски рали шампиони с Ascona SR, а през 1982 г. заедно с Кристиан Гайстьорфер Рьол спечели рали "Монте Карло" с Ascona 400.

Opel е и сред пионерите в серийното производство на електрифицирани коли. С Opel Ampera, обявен за "Автомобил на годината 2012" в Европа, марката създаде нов сегмент на европейския пазар. Ampera е първото електрозадвижвано превозно средство, подходящо за ежедневна употреба с обхват на пробега от около 500 км.

През 2016 г. бе представен Opel Ampera-e, чиято литиево-йонна батерия с капацитет 60 кВт/ч осигурява пробег до 520 км. А три години по-късно дебютира и Corsa-e - първият изцяло електрически компактен автомобил на марката.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Opel, автомобили

Още по темата