Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зрелостниците са с 2500 по-малко

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Английският език изпревари биологията като най-желан предмет за втора матура.

52 650, или с около 2500 по-малко, е броят на тазгодишните зрелостници. Това показват данни на просветното министерство за младежите, завършващи средно образование т.г. Броят на подалите документи за зрелостните изпити в края на май 2019 г. обаче е около 53 хиляди души, което означава, че на матура ще се явяват и младежи, които не са успели да положат изпита през минали години.

Колко абитуриенти ще се явят реално на тазгодишните матури, ще стане ясно в края на май. Ако обаче се запази процентът на неявилите се от предишните години, може да се предположи, че бройката на държащите матури може да спадне до 48 хиляди.

Първият изпит по български език е на 21 май от 8 ч., а втората задължителна матура по предмет по избор - на 23 май в същия час. Изненадата тази година е, че най-много зрелостници са избрали английския език за втори изпит за разлика от миналите две години, когато биологията бе най-предпочитана. 14 612 бъдещи абитуриенти са решили да тестват знанията си по английски, 11 076  ще се пробват с биология, а малко под 6000 - с география. Избралите математика за втора матура, уви, са по-малко от м.г. - 2200 при близо 2500 души през м.г.  В последните дни се говори да се въведе втора задължителна матура по математика, за да се стимулират децата да учат по този ключов предмет.

Ключови думи:

матури, зрелостници

Още по темата