Медия без
политическа реклама

За 6 месеца са платени над 1 млрд. лв. като добавки към пенсиите

26 Юли 2022
Pixabay

За половин година пенсионерите у нас са получили под формата на добавки над 1 млрд. лв. допълнително към пенсиите си. Това показва информация на Националния осигурителен институт за изпълнението на бюджета към полугодието. Както е известно, това са суми, които нямат връзка с осигурителния принос на пенсионера.

Най-голямото перо в тези разходи е добавката от 60 лв., която бе изплащана на всички пенсионери от януари до юни и от този месец влиза в размера не само на съществуващите, но и на бъдещите пенсии. За нея са изразходвани 736,2 млн. лв. Не много успешната програма за ваксинация на възрастни, по която се изплащаха по 75 лв. на ваксинирани пенсионери, е струвала 56,1 млн. лв. Половината пенсионери получаваха и още една добавка към пенсиите си - компенсация за намалена сума от пенсия и добавки през януари спрямо декември. По тази линия са изразходени още 100,8 млн. лв. Тези компенсации също са вече част от пенсията на хората. За изплащане на т.н. „великденски“ добавки от 70 лв. на всеки пенсионер са изразходвани 142,1 млн. лв.

Разходите за пенсии в първите шест месеца на годината приближават 7 млрд. лв., като увеличението спрямо първите шест месеца на миналата година е внушително - 564,1 млн. лв. Това е ръст от 8,8% в сравнение със същия период на 2021 г. При разходите за обезщетения и помощи (болнични, майчински, безработица и пр.) увеличението е минимално за същия период - с 6,8 млн. лв., като сега сумата е малко над 1 млрд. лв.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?