Медия без
политическа реклама

Юристи разкриха имитация в проекта за "независим" прокурор

Според адвокати законопроектът противоречи на Конституцията

Прокуратура
Прокуратурата се похвали, че Неофит е приел главния прокурор Сотир Цацаров и неговия бъдещ приемник Иван Гешев.

Изявени юристи се обединиха около мнението, че заявеното от управляващите намерение да премахнат недосегаемостта на главния прокурор с появата на "независим прокурор" има единствено имитативен характер. На извънредно заседание на кабинета в събота стана ясно, че въпросният прокурор, който ще има правомощието да разследва шефа на държавното обвинение, без да му се отчита, в същото време ще ръководи и отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура. "Независимият" обвинител ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - същата, която единодушно издигна Иван Гешев за главен прокурор.

Обявеният от правителството законопроект на правосъдния министър Данаил Кирилов за изменения в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс е по повод препоръките на Венецианската комисия за реформа в съдебната система и в частност прокуратурата. Въпреки че ден по-късно на извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обеща, че ще прокара всички нейни препоръки, вече става все по-ясно, че това няма да се случи. "Аз мисля, че не се водим по препоръките на Венецианската комисия. Дори това, което външно се приема като изпълнение, има до голяма степен имитативен характер, повечето е създаване на пиар пред европейските институции", коментира пред bTV бившият конституционен съдия Благовест Пунев.

Той беше категоричен, че създаването на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор е наложително, тъй като държавното обвинение има пирамидална, централизирана структура. "Главният прокурор дава указания и инструкции на всички долустоящи прокурори. Същевременно той контролира и следователите", уточни юристът. Именно в тази връзка от Венецианската комисия препоръчват да се отнеме правото на главния прокурор да дава указания в случаите, които го засягат пряко - разпоредба, която е залегнала и в законопроекта на Данаил Кирилов. "Адресат обаче е т. нар. "независим" прокурор. А дали той ще е независим?", попита саркастично Пунев. По негови думи "няма значение, че независимият прокурор ще се избира с квалифицирано мнозинство от 8 гласа, ако цялата прокурорска колегия е под влиянието на главния прокурор".

Пунев изтъкна още, че управляващите отказват да изпълнят препоръката членовете на Съдийската колегия на ВСС да могат да предлагат отстраняването на главния прокурор. Според него е необходима промяна в Конституцията, за да се реализират всички предложения на Венецианската комисия. Критична към законопроекта на Кирилов е и бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева. "Новият законопроект поражда недоумение за представата на законотвореца за създаване на механизъм за действително независимо разследване на главния прокурор", коментира тя за "Капитал".

Адвокат Даниела Доковска смята, че предложените от правителството промени в НПК са противоконституционни, тъй като в основния закон пише, че „главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". "Правителството предлага това да не се прилага при разследване на главния прокурор и неговите заместници", изтъкна тя. Нейният колега Михаил Екимджиев пък прави предположение, че законопроектът се предлага в този му вид, за да може „чевръсто“ да бъде атакуван пред Конституционния съд „и неговата неизбежна отмяна да бъде използвана като повод за бламиране на препоръките на Венецианската комисия и резолюцията на Комитета на министрите“.

Това предположение е основателно, като се има предвид, че самият законопроект вече е миниран. Вместо да бъде публикуван за обществено обсъждане, управляващите избързаха да решат, че текстовете му ще се приемат в най-кратки срокове. Възможно е това изискване на закона все пак да се спази преди Народното събрание да гласува законопроекта.

НОВ ПОСТ

Бившият премиер (1991-1992 г.) и конституционен съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, съобщи "Лекс" в понеделник. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г.

Още по темата