Медия без
политическа реклама

Втори съд потвърди: 8 г. и половина затвор за Ахмед Муса

22 Февр. 2021
Ахмед Муса в Апелативния съд.
БГНЕС
Ахмед Муса в Апелативния съд.

Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 8 години и половина на ромския религиозен лидер Ахмед Муса, определена му от Окръжния съд в Хасково в края на 2019 г.

Според обвинението Муса е разпространявал идеите на радикалната организация „Ислямска държава“. Заедно с него вече и на втора инстанция са осъдени още 13 души.

По 3 години и шест месеца затвор и глоба от 7000 лв. получиха Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени ефективни присъди от по 2 години. Единствена с условна присъда от 2 години и половина е Александрина Ангелова.

Апелативният съд бе сезиран както от 12 от подсъдимите, които искаха да бъдат признати за невинни, така и от окръжната прокуратура, която настоя за по-високи наказания. В съдебното заседание обаче протестът не беше поддържан от апелативния прокурор.

В решението си от 621 страници Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления, обяви апелативният съд.

Окръжният съд прие, че Муса е виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово - непосредствено и чрез интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата "Вероотстъпване" на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Той бе признат за виновен и че в периода ноември 2013 г. – 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, в джамията "Абу Бекир", както и онлайн, е пропагандирал война. Освен ефективната присъда за това Муса получи и глоба от 9500 лева.

Четирима от останалите подсъдими получиха по 3 години и половина затвор и 7000 лв. глоба, шестима - 2 години и половина и 6000 лв. глоба, а двама - 2 години затвор.

Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата