Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВМРО поиска със закон фиксирана надценка за основни храни

Коалиционният партньор на ГЕРБ копира от БСП идеите за "социална кошница"

02 Ноем. 2018РУМЯНА ГОЧЕВА
Илияна Кирилова
Досега всякакви предложения - от задържане на цените до ниско ДДС за храните - не са се увенчавали с успех.

ВМРО започна планираната си офанзива срещу печалбите на търговските вериги. Коалиционният партньор на ГЕРБ явно черпи вдъхновение от левицата и предлага ограничаване на печалбата на търговците чрез въвеждане на фиксирана от държавата надценка. Предложението е залегнало в проектозакон за промяна на Закона за защита на потребителите, внесен в Народното събрание. Става въпрос за стоки от първа необходимост - хляб, кисело мляко, прясно мляко, сирене, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо, яйца, брашно, олио.

От партията изтъкват, че търговските вериги работят с твърде големи надценки, а това удряло по джоба потребителите. Още през септември лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви мерките, които партията му ще предложи във връзка с поскъпването на хляба и други основни хранителни продукти. Според него за стоките от първа необходимост трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците. Производителите не можело да продават хляба с печалба от пет стотинки, а при търговците тя вече да е 30 стотинки за брой.

Според Каракачанов маржът за търговците не бива да бъде по-висок от този на производителите. "Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата", смята Каракачанов.

От ВМРО изтъкват, че стоките от първа необходимост са едва 1% от оборота на търговските вериги. Така че намаляването на надценката на основната за българина храна в никакъв случай няма да удари печалбата на веригите заради ниския дял от оборота им, изтъкват от партията. 

Според законопроекта икономическият министър може да определи със заповед максимална надценка за срок от 12 месеца, както и стоките от първа необходимост, за които ще важи ограничението. Предложението за това трябва да направи министърът на труда и социалната политика. Надценките трябва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката в съответната категория търговски обект, е записано още в проекта. Какво е "стока от първа необходимост", както и конкретните задължения на търговците и производителите, ще се определя с наредба на Министерския съвет.

В началото на октомври от земеделското министерство се похвалиха, че са се разбрали с големите търговски вериги "джентълменски" да продават хляб без печалба. Договорката обаче важи само за най-масовите продукти - "Добруджа" и бял. Въпреки явната държавна намеса според ресорния министър Румен Порожанов пазарът на хранителни продукти се развивал напълно нормално. Пример за това били цените на захарта и олиото, които били поевтинели. "Цената на слънчогледа и царевицата намалява, защото имаме добра реколта заради дъждовете, но те пък повлияха отрицателно на пшеницата", обясни Порожанов.

За последно на подобен ход заложи неговият предшественик Мирослав Найденов по време на първото правителство на ГЕРБ, който се притесни за високите цени на храните и наложи задържането им в продължение на три месеца. "Ледената епоха" обаче не просъществува много дълго, а впоследствие част от цените тръгнаха стремглаво нагоре.

Още по темата