Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът зове търговците да свалят цените на 9 вида храни

Инициативата "Достъпно за вас" заменя намерението да се слага таван на търговската надценка

18 Окт. 2023МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
От ноември всяка седмица веригите, които решат да се включат в инициатива, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от девет продуктови групи, е предложението на икономическия министър.

Правителството се отказа да въвежда със закон таван на надценките на хранителните стоки като вместо това започва преговори с търговските вериги доброволно да ограничат цените на няколко вида продукти от първа необходимост.

Днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви на форум, организиран от Сдружението за модерна търговия, идеята си за инициативата "Достъпно за вас". Още утре започват разговори с търговците в икономическото министерство.

От ноември всяка седмица веригите, които решат да се включат в инициативата, да предлагат храни от девет продуктови групи на възможно най-ниската за тях цена, е предложението на икономическия министър. Тези  групи храни включват пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница. В инициативата могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни продукти.

„Ако успеем да обединим усилия и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да постигнем по-добри ефекти“, заяви Богданов. 

Негови предшественици от служебни и редовни кабинети също лансираха различни планове за ограничаване ръста на цените на хранителните продукти. Те обаче се оказваха неизпълними и правителствата бързо се отказваха от тях, или не водеха до никакви резултати. Корнелия Нинова като министър на икономиката първо се закани, че ще сложи таван на цените, но после бореше инфлацията с информационно табло в министерството с цените на едро на хранителните стоки. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов след като се отказа да фиксира със закон 25% търговска надценка, създаде специална платформа с данни за средните цени на различните видове храни в различните градове в страната и в чужбина.

„Като привърженик на пазарната икономика и свободната конкуренция, за разлика от предишни опити да се вмени на търговските вериги да продават продуктите под определена цена или да имат таван на надценките, този път инициативата е на принципа на доброволното партньорство и синхрон между държавата и бизнеса“, обяви днес Богдан Богданов.

Неговата идея е всеки магазин да поставя "своеобразно информационно табло" с най-добрата за потребителите цена, на която могат да се предложат продуктите от дадена стокова група. Тази информация трябва да бъде публикувана и в рекламните брошури на търговците. 

Участието в инициативата е доброволно и всяка компания сама ще преценява кои да са продуктите с ниски цени в информационното табло всяка седмица.

Министърът призова търговските вериги да работят по-тясно и с производителите, така че инициативата да не е за сметка на производители или дистрибутори. По тази причина ведомството ще предложи на желаещите да се включат в инициативата, да се съобразят с механизма Green paper на ЕК за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

Богданов обяви, че от страна на Министерството на икономиката ще бъде предложена базата, с която всеки един, който реши да се включи в инициативата,  следва да се съобрази.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?