Медия без
политическа реклама

Властта обмисля и през лятото да плаща по 40 лв. за бежански подслон

27 Апр. 2022
диян иванов
Противоречивите сигнали спрямо бежанците от страна на българската власт продължават.

Обсъжда се вариант мярката „40 лева за бежанец” да бъде удължена и след края на май, ако хотелиерите са съгласни, съобщи днес Нова телевизия, позовавайки се на Министерството на туризма. Възможно е държавата да плаща и за настаняване на украински граждани в частни имоти. Двете новини рязко контрастират с циничното изявление на ресорния министър Христо Проданов от преди седмица. Тогава той заяви, че "три месеца хуманност" към украинците е достатъчна. 

Успоредно заместничката на Проданов Ирена Георгиева съобщи, че в предадените за плащане данни от хотелиерите имало украинци, дошли у нас по-рано от 24 февруари, тоест преди започването на войната. Търси се решение и на този казус. "Предстои да го обмислим, в това число с участието на останалите институции. Те не са бежанци от войната, но бидейки настанени, хотелите  са направили разход за тях. Съответно решението, което ще вземем, трябва да бъде справедливо“, каза Георгиева.

Още за проблемите при хотелиерите:

Хотелиери по Черноморието, настанили в базите си украински бежанци, масово се оплакват, че не са получили от държавата помощта, която са заявили. За една трета от хотелите и къщите за гости преведените преди Великден суми се оказали с 30 до 50% по-ниски.

 

Още по темата