Медия без
политическа реклама

1/3 от хотелите са с орязани помощи за настанени украинци

Засичаме информацията от три източника, казват от Министерството на туризма

27 Апр. 2022
Община Видин

Хотелиери по Черноморието, настанили в базите си украински бежанци, масово се оплакват, че не са получили от държавата помощта, която са заявили. За една трета от хотелите и къщите за гости преведените преди Великден суми се оказали с 30 до 50% по-ниски. 

На 19 април Министерството на туризма обяви, че започва първите плащания от 40 лв. на ден на човек за периода от началото на военните действия в Украйна - 24 феврури, до края на месец март. Първият транш, одобрен от правителството, е на стойност 11 075 446 лева с включен ДДС, предназначен за 328 юридически лица, извършващи дейност в 506 места за настаняване по смисъла на Закона за туризма. От Министерството на туризма твърдят, че към всички хотелиери, подали заявки за този период, вече има парични преводи.

Недоволни собственици и управители на хотели по Северното Черноморие, които първи посрещнаха бягащите от войната в Украйна, реагираха още преди Великден и "Сега" вече писа за тях. "Преводът, който получихме е с 10% разлика от сумата, която е трябвало да ни преведат", заяви пред БНР управителят на хотел в Балчик Маргарита Христова,  в който има около 400 бежанци от Украйна. 

Друг неин колега посочва, че в единия от хотелите му в Балчик получената сума е с 36% по-ниска, а във втория разликата между заявеното и полученето е фрапантна - от 108 000 лева, които са заявени, са получени 8000 лева. "Имаме уверения от министерството, че това не е финалният транш. Към момента е заплатено за уточнените бежанци, тези, които са сверени с останалите институции, главно с "Миграция", каза пред БНР хотелиерът Преслав Луканов.

Изплащат се средствата, където по безспорен начин данните за пренощували лица са засечени от три източника, обясниха от Министерството на туризма. Трите източника са Гранична полиция, която следи за влезлите в страната бежанци, НАП, в която влизат данните за нощувките чрез системата за туристическа информация ЕСТИ и Агенцията за бежанците или отдел "Миграция" на МВР, където украинците се регистрират за получаване на статут за временна закрила.

"При места за настаняване, където има несъответствия, на кандидатите ще бъде дадена възможност да изяснят и да представят доказателства за предоставяне на нощувка и изхранване на разселени лица", посочват още от Министерството на туризма. Оттам уточняват, че 165 обекта са получили само частично плащане. Министерството на туризма вече обяви, че е открило дублиране на близо 3000 украински бежанци, които се водят настанени в два, дори в три хотела едновременно.

РЕАКЦИЯ

"Положението е много тревожно. Чудим се не само как да покрием натрупаните разходи, а и как да издържим до следващото плащане, което сигурно ще е чак след месец, при това без да е ясно в какъв размер", коментира пред БНР хотелиерът Христо Желев, който е получил наполовина по-ниска сума за издръжката на настанените в неговия хотел в Балчик украински бежанци през март.

"Не знаем къде е грешката и защо получаваме по-ниски помощи за настанените бежанци. Задали сме въпроси към Министерството на туризма, но няма отговор къде е разминаването", казва Пламен Козарев, помощта за чийто хотел е орязана с 30%. Той посочва, че получената сума му е стигнала да плати тока за март и по една заплата на персонала на хотела. "След 1 май не е ясно с какви средства ще ги храня тези хора. Кога ще получим останалата част от заявената помощ за март и дали изобщо ще я получим", казва Козарев.

Недоумение буди и фактът, че хотелиерите трябва да заплатят туристическа такса за всеки настанен украински гражданин, въпреки, че Министерсвото на туризма не признава част от направените регистрации. "Ние реално ще заплатим туристическа такса за хора, които Министерството на туризма не признава, че са били в нашите хотели. Това е много интересно", казва Козарев.

Не само хотелиери по Черноморието се оплакват от орязани държавни помощи. Хотелиер от Триград също посочи, че е получил с 30% по-ниска сума от заявената.

Правителсвото вече обяви, че държавното подпомагане за настанените в частни хотели и къщи за гости украинци ще приключи до 31 май. За втория транш помощи от 40 лв. на ден за бежанец за месец април ще се кандидатства от 1 до 5 май, а за третия - от 1 до 5 юни.

Някои хотелиери обявяват, че са готови да задържат бежанците през целия летен сезон, ако държавата плаща за престоя им. "Пазарите, на които работим, не очакваме да бъдат толкова активни – самата Украйна, Русия, Молдова. И другата причина е, че реално не виждам възможност тези хора да бъдат интегрирани в обществото до такава степен, че да могат да получат работа с нормално заплащане, за да могат да си позволят квартири", казва Преслав Луканов от Балчик.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хотелиери, бежанци, помощи

Още по темата